ΠΟΣΟ ΔΕΚΤΙΚΟΙ ΕΙΣΤΕ ΣΤΗΝ ΥΠΝΩΣΗ;
Μπορούν όλοι να υπνωτιστούν; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα πού κάνουν ένα άτομο πιο δεκτικό στην ύπνωση από ένα άλλο; Έρευνες πού έχουν γίνει στις ΗΠΑ, στην Αγγλία, στον Καναδά, στην Αυστραλία και στην Γερμανία, έχουν καταλήξει στα ίδια ποσοτικά συμπεράσματα. Ένα 10 τοις εκατό των ανθρώπων είναι πολύ δεκτικά άτομα και υπνωτίζονται πολύ εύκολα, ένα επίσης 10 τοις εκατό είναι πολύ δύσκολο να υπνωτιστούν, ενώ το 80 τοις εκατό βρίσκεται κάπου στην μέση και σχετικά εύκολα μπορούν να φτάσουν σε μια μέτρια κατάσταση ύπνωσης. Υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι αυτοί πού υπνωτίζονται ευκολότερα είναι άτομα με αδύναμη θέληση. Δεν είναι έτσι. Είναι αυτοί πού είναι αρκετά ευφυείς, δημιουργικοί και με αυξημένη ικανότητα οραματισμού και φαντασίας πού είναι πιο δεκτικά σε ύπνωση, με τα παιδιά να κατέχουν τα πρωτεία σε αυτόν τον τομέα. Αντίστοιχα, τα πιο δύσκολα στην ύπνωση άτομα είναι αυτά πού έχουν περιορισμένη διανοητική ικανότητα ή έχουν μεγάλη δυσκολία στο να χαλαρώσουν. Επίσης, άτομα πού θέλουν να έχουν τον έλεγχο του εαυτού τους πάση θυσία, έστω και αν αυτό έχει επιπτώσεις στην υγεία τους, κυρίως από την αδυναμία τους να χαλαρώσουν. Κάνοντας το μικρό τεστ πού δίνουμε παρακάτω, μπορείτε να διαπιστώσετε εύκολα αν ανήκετε σε αυτό το 90 τοις εκατό πού δεν έχει δυσκολία να υπνωτιστεί. Απαντήστε με ένα ¨ναι¨ ή ¨όχι¨ σε κάθε ερώτηση, και βαθμολογείστε με 1 βαθμό για κάθε ¨ναι¨.
Εφαρμόζετε τώρα, ή έχετε ασχοληθεί στο παρελθόν, με πρακτικές χαλάρωσης, όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός κ.α., με καλά αποτελέσματα;
Έχετε καλλιτεχνικές και δημιουργικές τάσεις ή ταλέντα;
Μπορείτε να ασχοληθείτε έντονα με μια δραστηριότητα, τόσο ώστε να ξεχάσετε τον χρόνο πού κυλάει;
Έχετε διαπιστώσει ποτέ ότι ήσασταν τόσο απορροφημένοι στις σκέψεις σας, πού δεν προσέχατε αυτό πού γινόταν γύρω σας;
Όταν παρακολουθείτε μια καλή ταινία στον κινηματογράφο, είστε τόσο απορροφημένοι ώστε, κάποιες φορές, να νομίζετε ότι βρίσκεστε ¨μέσα¨ στην ταινία;
Οι ευχάριστες αναμνήσεις συνήθως σας προκαλούν αντίστοιχα ευχάριστα αισθήματα;
Οι δυσάρεστες αναμνήσεις σας κάνουν να νιώθετε άβολα;
Έχετε ζωντανή φαντασία;
Εκφράζετε εύκολα τα συναισθήματά σας;
Υπάρχουν κάποια άτομα, συγγενείς ή φίλοι, πού τα εμπιστεύεστε απόλυτα;
0-2 βαθμοί: Πολύ δύσκολα θα υπνωτιστείτε.
3-8 βαθμοί: Ανήκετε στο 80 τοις εκατό των ανθρώπων πού σχετικά εύκολα μπορούν να μπουν σε μια μέτρια ή βαθιά ύπνωση.
9-10 βαθμοί: Είστε πολύ δεκτικά άτομα και μπορείτε πολύ εύκολα να περιέλθετε σε ύπνωση.
Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ
Το ότι βρισκόμαστε, όπως είπαμε, πολλές φορές μέσα στην καθημερινότητα σε ελαφριά ύπνωση, αυτό σημαίνει αναπόφευκτα ότι είμαστε ευάλωτοι και ανοιχτοί σε υποβολές από τον βομβαρδισμό των μηνυμάτων πού δεχόμαστε. Δυστυχώς, οι περισσότερες από αυτές είναι αρνητικές και λειτουργούν με ένα τρόπο πού υποσκάπτουν σταθερά την ψυχοσωματική μας ισορροπία. Το τραγικό είναι ότι, τις περισσότερες φορές, δεν συνειδητοποιούμε καν ότι δεχόμαστε υποβολές, με ολέθριες συνέπειες για την υγεία μας και για την αντίληψη πού διαμορφώνουμε για την πραγματικότητα και τον κόσμο γενικότερα.
Όταν παρακολουθούμε ειδήσεις στην τηλεόραση, για παράδειγμα, και είμαστε χαλαρωμένοι στον καναπέ ή, στο βραδινό δελτίο, μας έχει πάρει ελαφρά ο ύπνος από την κούραση της ημέρας, οι εικόνες και αυτά πού ακούμε πηγαίνουν πολύ βαθύτερα μέσα μας. Ακούμε λοιπόν ότι ¨ ο εφιάλτης των τρελών αγελάδων προκαλεί ανησυχία στους καταναλωτές στα όρια του πανικού¨ και ότι ¨ ανάστατοι οι κάτοικοι από την έξαρση της εγκληματικότητας¨. Αυτές οι φράσεις, πού δεν είναι παρά μια υπερβολική και διαστρεβλωμένη άποψη πού διατυπώνεται για χάρη εντυπωσιασμού, λειτουργούν, χωρίς να το συνειδητοποιούμε, σαν πανίσχυρες υποβολές. Την επόμενη φορά πού θα βρεθούμε σε ένα σούπερ μάρκετ, θα αισθανθούμε και εμείς ανησυχία στα όρια του πανικού και την επόμενη φορά πού θα ακούσουμε για ένα έγκλημα, θα αναστατωθούμε, χωρίς να συνειδητοποιούμε ότι τα αισθήματα αυτά μας τα έχουν υποβάλλει άλλοι. Στην ουσία, βιώνουμε την πραγματικότητα σύμφωνα με αυτά πού μας υποβάλλονται και έχουμε την βαθιά πεποίθηση ότι ο κόσμος είναι έτσι όπως τον περιγράφει ο αρχισυντάκτης ενός δελτίου ειδήσεων.
ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ
Αυτή όμως η πολύ σημαντική παρατήρηση, ότι δηλαδή μια υποβολή έχει την δύναμη να διαμορφώσει την αντίληψη και την συμπεριφορά, δίνει ακριβώς και την διέξοδο για το πρόβλημα των ασυνείδητων υποβολών. Οι έρευνες έχουν προ πολλού αποδείξει αυτή την αλήθεια, με ένα αντίστροφο τρόπο. Πολλά προβλήματα συμπεριφοράς και επικοινωνίας, οι φόβοι, η αδυναμία να αντισταθούμε σε μια εθιστική συμπεριφορά, σε μια συνήθεια πού βλάπτει την υγεία, όπως το κάπνισμα ή η ανεξέλεγκτη λαχτάρα για γλυκά και τροφή, όταν το σώμα μας δεν έχει πραγματικά ανάγκη από αυτά, μπορούν να ελεγχθούν και να τροποποιηθούν με τις κατάλληλες υποβολές.
Πράγματι, ένα μεγάλο μέρος μιας θεραπείας με ύπνωση βασίζεται στην υποβολή θετικών δηλώσεων πού φέρνουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Έτσι, η λαχτάρα για ένα τσιγάρο ή για ένα γλυκό εξαφανίζεται και ένα υπέρβαρο άτομο μπορεί να μάθει να τρώει μόνο αυτά πού πραγματικά χρειάζεται και κάνουν καλό στην υγεία του. Με τις κατάλληλες υποβολές, φόβοι εξαφανίζονται και δεν είμαστε έρμαια μιας κακής συνήθειας ή μιας ανακλαστικής συμπεριφοράς πού δεν μπορεί να ελεγχθεί.
Το σημαντικό είναι ότι δεν χρειάζεται αναγκαστικά να προστρέξουμε σε ένα άλλο άτομο να μας υπνωτίσει, για να ευεργετηθούμε από τα αποτελέσματα. Η ύπνωση, όπως είπαμε, είναι στην ουσία μια μηχανιστική κατάσταση, όπου το συνειδητό κομμάτι παραμερίζεται. Αυτό σε ένα βαθμό συμβαίνει τελείως φυσικά, αλλά για να έχουμε σωστά αποτελέσματα πρέπει να προκληθεί μια μέτρια κατάσταση ύπνωσης. Όταν ένα άλλο άτομο, ο θεραπευτής, μας φέρνει σε αυτή την κατάσταση, έχουμε την ετερούπνωση ,ενώ όταν το προκαλούμε οι ίδιοι στον εαυτό μας, μιλάμε για αυτούπνωση. Στην πραγματικότητα όμως, υπάρχει μόνο η αυτούπνωση. Ο θεραπευτής μας οδηγεί να βρεθούμε σε αυτή την κατάσταση, δεν την προκαλεί και δεν την επιβάλλει. Κάθε εφαρμογή ύπνωσης είναι στην ουσία αυτούπνωση.
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΥΠΝΩΣΗΣ
Η ύπνωση δεν είναι παρά ένα εργαλείο και τα αποτελέσματα είναι ανάλογα με το πόσο επιδέξιοι είμαστε στην χρήση του. Στα πλαίσια μιας υπνοθεραπείας από έναν έγκυρο, εκπαιδευμένο υπνοθεραπευτή, η ύπνωση χρησιμοποιείται, ανάλογα με το σύστημα θεραπείας πού ακολουθείται, σε ένα μεγάλο αριθμό εφαρμογών, από την αντιμετώπιση μιας φοβίας ή ενός συνδρόμου έως την ολική αναισθησία σε χειρουργική επέμβαση και από το κόψιμο του τσιγάρου έως τις αναδρομές σε τραυματικές εμπειρίες ή προηγούμενες ζωές.
Αν και πολλοί θεραπευτές χρησιμοποιούν μόνο την ¨ ύπνωση υποβολής¨, η υπνοθεραπεία δεν εξαντλείται σε αυτό. Η πιο σημαντική πλευρά της υπνοθεραπείας είναι ο τρόπος με τον οποίο η ύπνωση βοηθά να ξεσκεπαστεί και να διαγραφεί η αιτία πίσω από μια δυσλειτουργία. Μια στρατηγική μπορεί να είναι η εφαρμογή υποβολών, ενώ μια άλλη, όπως στην αναλυτική υπνοθεραπεία, φτάνει κανείς στην καρδιά ενός προβλήματος και το ακυρώνει. Μια άλλη τακτική επίσης είναι η σταδιακή εξαφάνιση ενός φόβου, ακολουθώντας μία πορεία προσέγγισης με το αντικείμενο της φοβίας. Για παράδειγμα, μια φοβία για τα ασσανσέρ μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αν το υποκείμενο, κατά την διάρκεια μιας ύπνωσης, οραματίζεται σταδιακά ότι καλεί το ασσανσέρ, ανοίγει την πόρτα και μπαίνει μέσα. Βιώνοντας , σε κατάσταση ύπνωσης, αυτό πού περισσότερο φοβάται, μαθαίνει καινούργιους τρόπους αντίδρασης στο συγκεκριμένο ερέθισμα και ο φόβος εξαφανίζεται.
Στην αυτούπνωση, γινόμαστε οι ίδιοι θεραπευτές του εαυτού μας και χρησιμοποιούμε την δύναμη του υποσυνείδητου νου για να επηρεάσουμε μια συγκεκριμένη συνήθεια ή συμπεριφορά. Οι τομείς πού μπορεί να εφαρμοστεί η αυτούπνωση, με θεαματικά αποτελέσματα, είναι κυρίως οι εξής - χωρίς να περιορίζεται η λίστα σε αυτούς:
Χτίσιμο αυτοπεποίθησης
Επίτευξη στόχων
Αύξηση ικανότητας μάθησης
Γρήγορη ανάρρωση μετά από ασθένεια
Αύξηση επιδόσεων
Έλεγχο του πόνου
Αντιμετώπιση πονοκεφάλων και νευρικών πόνων
Κάπνισμα
Αυπνίες
Έλεγχο βάρους
Η αυτούπνωση είναι ιδανική για να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε από τις παραπάνω καταστάσεις, και όχι μόνο. Για πολλές απ΄ αυτές, συχνά τα άτομα παίρνουν ηρεμιστικά, παυσίπονα κ.α , όμως μπορεί κάποιος να πετύχει καταπληκτικά αποτελέσματα χρησιμοποιώντας την ύπνωση, πού έχει το πλεονέκτημα να είναι ευχάριστη, μη τοξική για τον οργανισμό και συχνά πιο αποτελεσματική από τα φάρμακα.
Για να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε επιτυχημένα την αυτούπνωση, θα πρέπει να γνωρίζετε κάποιες συγκεκριμένες τεχνικές και να ακολουθήσετε μερικούς απλούς κανόνες: