Στην ψυχολογια κανένας γονιός δεν θα ήθελε να είναι μάρτυρας ή να ακούσει ότι το παιδι του το κοροϊδεύουν ή το εκφοβίζουν. Στην πραγματικότητα, ως γονιός θα θέλατε το παιδί σας να είναι αγαπητό από όλους και να το αντιμετωπίζουν καλά. Δυστυχώς, το πείραγμα είναι κάτι που κάθε παιδί θα αντιμετωπίσει στη ζωή του. Θα μείνετε πραγματικά έκπληκτοι να μάθετε ότι ακόμη και τα πιο άνετα παιδιά έχουν περάσει μέσα από διαφορετικά στάδια παρενόχλησης στη ζωή τους. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να μην παρεμβείτε ή να βοηθήσετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Ο λόγος είναι ότι μερικά παιδιά κοροϊδεύονται και τρομοκρατούνται περισσότερο από άλλα και αυτό μπορεί να πληγώσει το παιδί σας πολύ.
Εάν παρατηρείτε ότι το παιδί σας γίνετε αντικείμενο χλευασμού για καιρό τώρα, τότε πρέπει να λάβετε ορισμένα μέτρα για να βοηθήσετε το παιδί σας.
Εδώ είναι μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε.
Πρώτο βήμα: Ακούστε το παιδί σας
Είναι πολύ σημαντικό να ακούσετε το παιδί σας και να κατανοήσετε την όλη κατάσταση.
Το παιδί σας μπορεί να σας χρειάζεται και να θέλει να σας εμπιστευτεί. Απλά καθίστε μαζί του και ακούστε τι έχει να πει. Μην ξεκινάτε δίνοντας διαλέξεις μέχρι να καταλάβατε τι θέλει να σας πει.
Δεύτερο βήμα: Μάθετε εάν το παιδί χρειάζεται βοήθεια
Θα πρέπει να ζητήσετε από το παιδί σας, εάν θέλει να μιλήσετε στις σχολικές αρχές.
Λίγο πείραγμα είναι εντάξει. Όμως, μερικές φορές τα πράγματα τείνουν να γίνονται άσχημα και η παρενόχληση γίνεται έντονη για το παιδί σας να την χειριστεί μόνο του. Πρέπει να μπείτε στην αρένα για να το βοηθήσετε. Αυτό θα του επιτρέψει, να επισκέπτεται το σχολείο και τις δραστηριότητες χωρίς κανένα πρόβλημα.
Τρίτο βήμα: Μη παίρνετε δραστικά μέτρα
Βεβαιωθείτε ότι έχετε διδάξει στο παιδί σας ορισμένα μη επιθετικά μέτρα για το χειρισμό της παρενόχλησης.
Μάθετε στο παιδί σας να αντιμετωπίσει την κατάσταση προφορικά. Μπορεί να πει « Σταματήστε να με παρενοχλείτε». Δείχνοντας επιθετικότητα ή να επιδίδετε σε καβγάδες μπορεί να τραυματίσει το παιδί σας.
Το κλειδί είναι να το βοηθήσετε να υπερασπιστεί τον εαυτό του μόνο του.
Εάν το παιδί σας, ρωτήσει γιατί δεν μπορεί και αυτό να κοροϊδέψει το παιδί που τον πειράζει, απλά πείτε του ότι πέφτοντας στο επίπεδο του δεν είναι καλό για ένα αξιοπρεπές παιδί όπως εκείνος. Ας γνωρίζει το παιδί σας ότι είναι καλό επειδή δεν έριξε το επίπεδο του παρενοχλώντας άλλους.
Τέταρτο βήμα: Εκτιμήστε
Η υπερβολική παρενόχληση μπορεί να κλονίσει την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση του παιδιού σας.
Το παιδί θα αισθάνεται τρομερά θλιμμένο και ντροπιασμένο με τον εαυτό του. Χρειάζεται να ενισχύσετε την εμπιστοσύνη του. Παινέψτε τα θετικά του σημεία. Πείτε του πόσο ικανό είναι. Επιβραβεύστε το για τα επιτεύγματα του.
Πέμπτο βήμα: Πείτε στο παιδί σας τι κάνει τους άλλους να κοροϊδεύουν
Πρέπει να κάνετε το παιδί σας να καταλάβει γιατί οι άλλοι κοροϊδεύουν.
Αυτό θα τον βοηθήσει, να αντιμετωπίσει το πρόβλημα πολύ καλά.
Για παράδειγμα, μπορεί να του εξηγήσετε τους ακόλουθους λόγους που απαριθμούνται παρακάτω:
Το άτομο που σε πειράζει είναι δυσαρεστημένο και θέλει να κάνει και εσένα δυσαρεστημένο
Είναι ανασφαλείς άτομα που έχουν αποτύχει σε κάποια πράγματα στη ζωή τους
Τα άτομα αυτά έχουν υποστεί τον ίδιο πείραγμα
Η οικογένεια του έχει προβλήματα
Η βασική ιδέα είναι να κάνετε το παιδί σας να αισθανθεί καλύτερα και να ασχοληθεί με την κατάσταση γενναία.