Μπορεί πολλοί να μην το αντιλαμβάνονται, αλλά ο θυμος είναι ένα ιδιαίτερα τοξικό συναίσθημα για την ψυχολογια μας.
Ο θυμος μπορεί να προκαλέσει τόσο πολύ πόνο, τόσο εσωτερικά σε μας τους ίδιους, όσο και στις σχεσεις μας, καθώς και ευρύτερα στην κοινωνία μας όταν εξαπλώνεται.
Το συναίσθημα που βιώνουμε ως «θυμό», είναι μια σειρά από γεγονότα στην ψυχολογια μας, όπου είναι σχεδιασμένα για να μας κάνουν να χειριστούμε πιθανούς κινδύνους, απειλές ή πόνους.
Μόλις εμφανιστεί η απειλή αυτή, απαντάμε ενστικτωδώς μαχόμενοι ενάντια σε αυτή με θυμό.
Είναι πολύ εύκολο για τα άτομα που δεν είναι συνειδητά να τους καταλαμβάνει εύκολα ο θυμός και να μην μπορούνε να τον ελέγξουν με απροσδόκητες συνέπειες, τόσο για τους ίδιους όσο και για τους άλλους γύρω τους.
Και όλη αυτή η τοξικότητα του θυμού πολλαπλασιάζεται και επεκτείνεται και στην κοινωνία μας.
Όσο πιο συνειδητοί γινόμαστε, τόσο πιο εύκολα μπορούμε να ελέγξουμε τον θυμό, μέρα με τη μέρα, λεπτό προς λεπτό.
Ο θυμός τελικά προκαλείται κατόπιν μιας σειράς από σκέψεων και απόψεων που έχουμε διαμορφώσει για το τι ακριβώς συνέβει ή τι πιθανολογούμε πως θα γίνει αμέσως μετά. Θα πρέπει να δουλέψουμε μέσα μας για να γίνουμε πιο συνειδητοί προκειμένου να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τον καθημερινό θυμό.
Παρακάτω δίνουμε μερικές πρακτικές που μπορούν να βοηθήσουν και μπορείτε να τις εφαρμόσετε αμέσως μόλις νιώσετε τον θυμό να σας καταλαμβάνει:
Σταματήστε μόνο για μια στιγμή για να δείτε κατάματα τον θυμό
Μπορούμε εύκολα να τον αφήσουμε να μας καταλάβει, αλλά σκεφτείτε τη δύναμη που έχετε να τον σταματήσετε.
Όλα παίζονται σε κλάσματα δευτερολέπτου. Θέλετε να είστε ήρεμοι και να μην δημιουργείτε εντάσεις; Αν ενδώσετε στον θυμό, αυτός θα προκαλέσει περισσότερο θυμό, θα πολλαπλασιάζεται συνεχώς και τα αποτελέσματά τους τελικά θα δείτε που δεν θα σας αρέσουν καθόλου.
Σταματήστε λοιπόν για μια στιγμή.
Πάρτε μια ανάσα. Δείτε αν αξίζει να χαλάσετε την ενέργειά σας εκείνη τη στιγμή. Αν αξίζει να χαλάσετε τη διάθεση των άλλων, την καλή διάθεση στις σχέσεις σας. Η επιλογή να αποφύγετε τον θυμό και να ηρεμήσετε με ήρεμες και συνειδητές αναπνοές (προχωρήστε και σε διαλογισμό αν θέλετε) θα σας κάνει τελικά πολύ πιο χαρούμενους γιατί θα παραμείνετε ήρεμοι, και αυτό είναι πραγματική σοφία.
Συνειδητοποιήστε τι πραγματικά αισθάνεστε
Τη στιγμή που αρχίζει να σας πιάνει ο θυμός, ξεκινήστε να παρατηρείτε τον εαυτό σας και τις σωματικές σας αντιδράσεις.
Νιώστε τι είναι αυτό που πραγματικά σας ενοχλεί. Τοποθετήστε όλη την προσοχή σας στο σώμα σας, καθώς αναπνέετε, και νιώστε όλο σας το σώμα τι σας λέει. Παραμείνετε συνειδητοί και μην αφήσετε σκέψεις και ιδέες που σας έχουν μπει στο μυαλό να σας προκαταβάλουν.
Συνειδητοποιήστε και ονομάστε αυτό που αισθάνεστε.
Αισθάνεστε θυμό. Δεν χρειάζεται να προσπαθήσετε να το αποβάλετε ή να του αντιστέκεστε. Απλά συνεχίστε αυτή την συνειδητοποίηση με το να νιώθετε το σώμα σας και να αναπνέετε και θα δείτε που όλο και θα μειώνετε ο θυμός και σύντομα θα ηρεμήσετε.
Μην ξεχνάτε πως όλα είναι στο μυαλό σας και ο θυμός δεν πρόκειται να αλλάξει τις καταστάσεις γύρω σας. Μπορείτε όμως να αλλάξετε τον τρόπο που αντιδράτε μέσα σας.
Προσπαθήστε να καταλάβετε τα πραγματικά αίτια του θυμού σας
Καθώς μαθαίνουμε πιο αποτελεσματικούς τρόπους να σταματάμε τον θυμό μας, μπορούμε να ενδυναμώσουμε τον εαυτό μας με το να κοιτάζει όλο και πιο βαθιά.
Θα πρέπει να αναζητήστε βαθιά μέσα σας, ήρεμα και σιγά-σιγά, τα πραγματικά αίτια και τις συνθήκες που δημιουργούν αυτά τα συναισθήματα του θυμού. Συνήθως πίσω από τον θυμό κρύβεται ο φόβος. Και πίσω από τον φόβο είναι κάποιες απόψεις που έχουμε.
Θα πρέπει να βρούμε ποιες είναι αυτές οι απόψεις που έχουμε και οδηγούν τον φόβο και τον θυμό. Το πρώτο που μπορεί να βοηθήσει είναι να αναζητήσουμε αν αυτές οι απόψεις που έχουμε είναι πραγματικά αληθινές.
Βοηθάει αν αναρωτηθούμε: «Είμαι πραγματικά σε κίνδυνο αυτή τη στιγμή; Γιατί και πώς; Τι πραγματικά είναι αυτό στην κατάσταση αυτή που με κάνει να θυμώνω αυτή τη στιγμή; Μπορώ να κάνω κάτι τώρα;».
Αυτό είναι σημαντικό γιατί μπορεί να μας βοηθήσει να δούμε τι προκαλεί τον θυμό βαθιά μέσα μας. Μόλις αντιληφθούμε πως δεν κινδυνεύουμε πραγματικά εκείνη τη στιγμή, τότε ο θυμός θα είναι πιο εύκολο να φύγει αμέσως, ακριβώς έτσι όπως ήρθε.
Αντιληφθείτε την πραγματικότητα
Ο θυμός είναι μια έκφραση όταν δεν μας αρέσουν τα πράγματα έτσι όπως έχουν την στιγμή αυτή.
Αν δείτε βαθιά μέσα σας αυτή τη στιγμή υπάρχουν και άλλα αρνητικά συναισθήματα που ενισχύουν τον θυμό. Δεν μπορείτε να αποδεχτείτε τα πράγματα έτσι όπως έχουν και επιθυμείτε να είχαν αλλιώς. Δεν σας αρέσουν όπως έχουν, αλλά θα πρέπει να δείτε αν μπορείτε να κάνετε και κάτι για να τα αλλάξετε, πάντα θετικά. Αν μπορείτε αυτή τη στιγμή, τότε κάντε το.
Αν το αναλύσετε και δείτε πως δεν μπορείτε να κάνετε κάτι τώρα, απλά συνειδητοποιήστε το και αποδεχτείτε το έτσι όπως είναι. Θα πρέπει να αποδεχτείτε αυτή τη στιγμή ως έχει, όσο δύσκολο κι αν είναι κάτι τέτοιο.
Σε τι σας βοηθάει το να θυμώνετε και ίσως και να αντιδράτε σπασμωδικά ενάντια σε άλλα άτομα;
Με τον θυμό και με άλλα αρνητικά συναισθήματα δεν μπορείτε να πετύχετε τίποτα άλλο, από το να γεμίσετε με τοξικά συναισθήματα μέσα σας. Και αυτό δεν είναι καλό για τη συνολική σας υγεία, όχι μόνο για την συναισθηματική, και θα υποφέρετε.
Το ερώτημα είναι, λοιπόν, θέλετε την ηρεμία και την ησυχία σας ή απλά παίρνετε απόλαυση από το να υποφέρετε;
Αφήστε, λοιπόν, την εσωτερική σας σοφία και το ένστικτό σας να σας οδηγήσουν μακριά από τον θυμό, και πιο κοντά στην εσωτερική σας ηρεμία.
Και θα δείτε που σύντομα και οι λύσεις που αναμένετε θα έρθουν από το πουθενά και όταν δεν τις περιμένετε με τίποτα.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:
- Πώς να σταματήσετε να ανησυχείτε για τα πάντα χωρίς νόημα, ώστε να φτιάξετε την ψυχολογια σας – Τεχνικές για να αφαιρέσετε το αγχος
- Πώς να χειριστείτε τα τοξικά άτομα όσο πιο θετικά γίνεται για να μην χαλάσετε την θετική ενέργεια και ψυχολογια σας
- Φάκελος φιλία: Πόσο σημαντικοί είναι οι φιλοι μας για τη ζωή και την ψυχολογια μας γενικότερα – Ποια είναι τα χαρακτηριστικά και τι θα πρέπει να έχει ένας φίλος στον οποίο μπορείτε να υπολογίζετε
- Πώς μπορείτε μόνο με ένα λεπτό διαλογισμου την ημέρα να αλλάξετε θετικά την ψυχολογια σας και να δείτε και να νιώσετε διαφορετικά κάποια πράγματα
Κοινοποίηση