Στην ψυχολογια η καταθλιψη επηρεάζει το 20% των ατόμων άνω των 65 ετών, αλλά συχνά παραβλέπεται και είναι αδιάγνωστη.
Οι ψυχολογοι προειδοποιούν ότι η καταθλιψη δεν είναι μια φυσιολογική κατάσταση στην ψυχολογια μας όσο ωριμάζουμε καθώς περνούν τα χρόνια.
Όπως μας δείχνει η ψυχολογια αν το αγνοήσουμε και κάνουμε πως δεν υπάρχει μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες με τα χρόνια όσο μεγαλώνουμε ιδιαίτερα στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ελλείψει μιας κατάλληλης θεραπείας.
Όσο μεγαλώνουμε είναι πιθανό να αποκτήσουμε κάποιες ασθενειες.
Οι πιο συχνές είναι η υπερταση, η καρδιοπαθεια, ο διαβητης και το εγκεφαλικο επεισοδιο.
Οι ασθένειες αυτές προκαλούν συνήθως την μείωση της φυσιολογικής ικανότητας καλής λειτουργίας του σώματος, η οποία μπορεί να είναι το έναυσμα μιας κατάθλιψης σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Η κατάθλιψη σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας εκδηλώνεται με έντονη έλλειψη διάθεση για ζωή.
Αίσθημα αρρώστιας, απελπισία και ενοχή.
Ενοχή συνήθως για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται από την έλλειψη της κοινωνικής συναναστροφής και του ενδιαφέροντος για τις καθημερινές δραστηριότητες. Αδυναμία να ξεπεράσουν αυτό το στάδιο και με απελπισία.
Ένας φαύλος κύκλος συμπτωμάτων
Η σωματική και ψυχική κόπωση αναγκάζει πολλά άτομα μεγαλύτερης ηλικίας να περνούν όλη την ημέρα στο κρεβάτι.
Αυτό, με το χρόνο προκαλεί διαταραχές του ύπνου και νεύρωση. Έχουν πρόβλημα να κοιμηθούν ή ξυπνούν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό προκαλεί τη μείωση της συγκέντρωσης, την αύξηση της ευερεθιστότητας και της καχυποψίας και την έλλειψη όρεξης.
Διατροφικές διαταραχές επίσης παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια της κατάθλιψης που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. Επιπλέον, φοβούνται τις ασθένειες επειδή αρχίζουν να υποψιάζονται ότι πάσχουν από μια άλλη σοβαρή ασθένεια που δεν έχει ανακαλυφθεί στις εξετάσεις ρουτίνας.
Παρ' όλες τις ενδείξεις αρνούνται την ύπαρξη των συναισθηματικών προβλημάτων και αρνούνται τη βοήθεια από την οικογένεια, πράγμα που καθυστερεί την επίσκεψη σε ψυχολόγο ή ψυχίατρο και ως εκ τούτου τη διαδικασία της θεραπείας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, πολλά άτομα μεγαλύτερης ηλικίας είναι ασθενείς με κατάθλιψη και οι οικογένειές τους μιλάνε στους γιατρούς είτε λόγω της σωματικής βλάβης είτε λόγω της ικανότητας συγκέντρωσης που συγχέουν με διαταραχές μνήμης και υπάρχουν υποψίες ότι είναι εκεί ή την εμφάνιση της άνοιας.
Υψηλός κίνδυνος αυτοκτονίας αν δεν αντιμετωπίσετε το πρόβλημα έγκαιρα
Η αντικαταθλιπτική θεραπεία όσο το δυνατόν νωρίτερα είναι πιθανό να φέρει τον ασθενή στην προηγούμενη κατάσταση και τη χαρά να ζήσει τη ζωή ακόμη και σε μεγάλη ηλικία.
Είναι προσαρμοσμένη στα ειδικά προβλήματα αυτής της ηλικίας και λαμβάνει υπόψη την αλληλεπίδραση με άλλες χρόνιες ασθένειες, αναπόφευκτα με τη πάροδο του χρόνου. Ο ασθενής με κατάθλιψη που έχει και άλλες περιπτώσεις που συνδέονται είναι εύθραυστος, λόγω χαμηλών βιολογικών προσόντων και είναι επίσης ένας μη συμμορφούμενος ασθενής λόγω των πολλών συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην αλληλεπίδραση μεταξύ των φαρμάκων που παίρνουν. Τα περισσότερα με πολλαπλές χρόνιες παθήσεις είναι γεμάτα με θεραπευτικές αγωγές που χορηγούνται.
Χρειάζεται να τηρήσει τη θεραπεία
Η τήρηση της θεραπείας ενός καταθλιπτικού ασθενούς προσδιορίζει όχι μόνον την αποτελεσματικότητα των αντικαταθλιπτικών, αλλά επίσης και την ανεκτικότητα του ασθενή.
Για παράδειγμα, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με καρδιαγγειακή νόσο (90% των καταθλιπτικών ατόμων άνω των 60 ετών σχετίζονται με υπέρταση) είναι οι ευπαθείς ασθενείς, οι οποίοι θα πρέπει να επωφεληθούν από ένα αντικαταθλιπτικό που δεν αλληλεπιδρά με άλλα φάρμακα και δεν έχει δυσμενείς επιπτώσεις.
Ως εκ τούτου, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφεί μόνο ενδεδειγμένη και αποτελεσματική θεραπεία για την κατάθλιψη.
Υπάρχουν και οι φυσικές θεραπείες
Ένας εξειδικευμένος ψυχολόγος μπορεί να παρέχει μια θεραπεία χωρίς φάρμακα, όπου θα κάνει το άτομο μεγαλύτερης ηλικίας να βγάλει από μέσα τους όλους τους φόβους και τις ανασφάλειες που έρχονται με την ηλικία.
Να τον απαλλάξει από αυτό το βάρος και να τον κάνει να νιώσει και πάλι πως μπορεί να χαρεί τη ζωή κάθε μέρα, κάθε λεπτό. Οποιαδήποτε θεραπεία κι αν επιλέξετε, σημασία έχει να κάνετε το πρώτο βήμα.
Να παραδεχτείτε πως έχετε πρόβλημα και πως θέλετε να μιλήσετε σε κάποιον.
Τo αμέσως επόμενο βήμα είναι να βρείτε τον κατάλληλο ειδικό που ταιριάζει σε σας και στην περίπτωσή σας και όλα τα άλλα θα έρθουν από μόνα τους.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:
- Τι συμβαίνει στην ψυχολογια σας όταν νιώθετε πως τα γεγονότα στη ζωή σας τρέχουν πολύ γρήγορα και σας ξεπερνάνε;
- Μάθετε πώς να καταπολεμάτε το αγχος που σας ρίχνει και την ψυχολογια για να καταφέρνετε να πετυχαίνετε τους στοχους σας
- Η καταθλιψη στους εφηβους – Συμπτωματα και θεραπεια συμφωνα με την ψυχολογια
- Πώς να εξαφανίσετε τους φοβους σας μια και για πάντα κρατώντας παράλληλα ψηλά και την ψυχολογια σας