Κεντρική Σελίδα Ψηφοφορίες Εκδόσεις Online Αγορές Επικοινωνία
   
Ομορφιά - ΔίαιταΥγείαΨυχολογίαFeng-ShuiΑγαπημέναΑστρολογίαΣχεσεις
 
Ομορφιά - Δίαιτα
Υγεία
Ψυχολογία
Feng-Shui
Αγαπημένα
Αστρολογία
Σχεσεις
Εκδόσεις
Ψηφοφορίες
Online Αγορές
 
 
Ψυχολογία Περισσότερα άρθρα | Συνοπτική λίστα άρθρων |
 
Διαταραχη της δυσμορφιας του σωματος – Τι γίνεται όταν βλέπουμε αλλιώς… το σωμα μας
 
  Print this article E-mail this article to a friend   
Συγγραφέας: Ματίνα Π.   Πηγή: ANEW.GR
   Σελίδα 1 από 1  
 

Στην ψυχολογια παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι τείνουν να σκεφτούν ότι διαταραχη της δυσμορφίας του σώματος είναι μια σχετικά πρόσφατη διαγνωση στον ιατρικό τομέα, δεν είναι σίγουρα έτσι, παρόλο που είναι ακόμα άγνωστο σε ένα αριθμό από ψυχολογους, ψυχοθεραπευτες, ψυχιατρους καθώς και άλλους γιατρους.

Ένας ερευνητής από την Ιταλία, ο Μορσέλι καταγράφει την πρώτη τεκμηριωμένη αυτή διαταραχή. Αναφέρθηκε σε αυτή τη ψυχικη διαταραχη ως «δυσμορφοβια» ή ο «φοβος της ασχήμιας». Παρά το γεγονός ότι ερευνες γίνονται σχετικά με τα αίτια της ψυχικης διαταραχης της δυσμορφίας του σώματος καθώς και για τις θεραπειες της νοσου αυτής δεν είναι ακόμα τίποτα σίγουρο.

Τι είναι η Διαταραχή Δυσμορφίας Σώματος;
Η διαταραχή δυσμορφίας σώματος χαρακτηρίζεται από την έμμονη εστίαση σε ένα φυσικό ελάττωμα ή ελάττωμα στην ίδια τη εμφάνιση. Αυτό το ελάττωμα μπορεί να είναι τόσο αληθινό, όπως το έχει σκεφτεί στο ευφάνταστο μυαλό του ο ασθενής. Αν ένα τέτοιο σωματικό ελάττωμα του ατόμου είναι μέρος του ασθενούς, τότε τείνει να συλληφθεί σε σχετικά υψηλότερες προοπτικές.


Όταν ένα άτομο πάσχει από διαταραχή δυσμορφίας σώματος κοιτάζεται στον καθρέφτη, και μπορεί να αντιληφθεί πράγματα τα οποία δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα και μπορεί ακόμη και να απεικονίσει πράγματα που επικεντρώνονται στην παραμόρφωσή του. Πολύ συχνά αυτοί οι άνθρωποι θεωρούνται άτομα με μεσαία ή ακόμα και ελκυστική εμφάνιση, αν και εκείνος που πάσχει από το πρόβλημα αυτό τείνει να αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως εξαιρετικά άσχημο.


Κριτήριο που πρέπει να εξεταστεί για τη διαταραχή δυσμορφίας του σώματος

- Η διαταραχή αυτή χαρακτηρίζεται από την ενασχόληση με φανταστικά ελαττώματα στην εμφάνιση.

Ακόμη και αν η εμφάνιση του ατόμου χαρακτηρίζεται από μια μικρή ανωμαλία, ο ασθενής έχει την τάση να είναι υπερβολικά κολλημένος με αυτή.

- Η ενασχόληση με το σωματικό ελάττωμα του ατόμου μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική δυσφορία ή δυσκολίες στην επαγγελματική, κοινωνική, ή άλλους τομείς ή ακόμα και να εξελιχθεί σε άλλη ψυχική πάθηση.

Υπάρχει η τάση να πιστεύεται ότι η διαταραχή δυσμορφίας σώματος είναι πολύ κοντά στην νευρική ανορεξία. Ωστόσο, ενώ η νευρική ανορεξία παρατηρείται συνήθως στις γυναίκες, οι ασθενείς της διαταραχής δυσμορφίας σώματος μπορεί να εμφανιστεί τόσο σε άνδρες όσο και γυναίκες. Αρχίζει συνήθως κατά τη διάρκεια της εφηβείας, αν και είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε το χρονικό διάστημα από την πρώτη εμφάνιση, καθώς οι μελέτες δείχνουν ότι χρειάζονται περίπου 9 χρόνια για να διαγνωστεί το πρόβλημα.

Ωστόσο, κάποιοι ασθενείς έχουν μάλιστα αναφέρει ότι την έχουν εκδηλώσει σε τρία ή τέσσερα χρόνια.




Αίτια της διαταραχής δυσμορφίας σώματος
Η διαταραχή δυσμορφίας σώματος είναι γνωστό ότι επηρεάζει το 1-2% του πληθυσμού του πλανήτη και
είναι κυρίως ψυχολογικά αίτια.

Η κληρονομικότητα είναι επίσης ένα καθοριστικός παράγοντας
για τη διαταραχή δυσμορφίας σώματος.
Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί επίσης να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε αυτή την περίπτωση, σε περίπτωση που κάποιος έχει προδιάθεση στη διαταραχή δυσμορφίας σώματος γενετικά.

Οι παράγοντες μπορεί να περιλαμβάνουν πειράγματα από φίλους ή από οικογένειες που βάζουν πάρα πολύ ή πολύ μικρή έμφαση στην εμφάνιση.  


Η θεραπεία της διαταραχής δυσμορφίας σώματος
Η θεραπεία της διαταραχής δυσμορφίας σώματος συνήθως περιλαμβάνει αρκετές προσεγγίσεις, αρχίζοντας με τη
γνωστική συμπεριφορική ψυχανάλυση - θεραπεία, κατά την οποία οι ασθενείς μαθαίνουν να αναγνωρίζουν την ασυνέπεια στις σκέψεις τους και αργότερα τους προκαλούν με προσεγγίσεις που είναι πιο θετικές.

Μια άλλη παραλλαγή της θεραπείας επίσης, αναφέρεται ως η έκθεση και η πρόληψη της αντίδρασης. Η ψυχαναλυτική αυτή αντιμετώπιση συνήθως χρησιμοποιείται για τη
θεραπεία των φοβιών. Στη μέθοδο αυτή, ο ασθενής πρέπει να κληθεί να προετοιμάσει μία λίστα με περιστάσεις, που μπορεί να αποφύγει λόγω φόβου ή άγχους για τα βλέμματά γύρω του. Αυτός ο κατάλογος είναι τοποθετημένος με ένα ειδικό τρόπο, ξεκινώντας από την πιο προκλητική κατάσταση.

Ο ασθενής πρέπει να επιλέξει ένα από τα μεσαία. Στη συνέχεια, ο ασθενής ενθαρρύνεται να πάει για κάποια
γνωστική θεραπεία, όπου ο ασθενής πρέπει να εκλογικεύσει τον εαυτό του, βοηθώντας έτσι τους ασθενείς να βλέπουν τα πράγματα με καλύτερη ματιά.

Παρόλο που δεν υπάρχουν θεραπείες διαθέσιμες για τη διαταραχή δυσμορφίας σώματος χρησιμοποιούνται στην περίπτωση αυτή, φάρμακα για το άγχος και τη κατάθλιψη ή ψυχανάλυση αυτού του είδους χωρίς φάρμακα.


Οι ψυχοθεραπείες
μπορεί επίσης να αποδειχθούν χρήσιμες για τη θεραπεία της διαταραχή δυσμορφίας σώματος δεδομένου ότι είναι χρήσιμες για να απαλλαγείτε από το άγχος και τον προσδιορισμό των βαθύτερων αιτίων της. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

- Καταλαβαίνοντας την αξία σας ενώ μεγαλώνετε για να μην κάνετε λάθη

-
Πλαστικη χειρουργικη - Πώς να αποφύγουμε τις ανικανοποίητες και ουτοπικές προσδοκιες

-
Η ερωτικη ζηλεια και πώς πρέπει να την αντιμετωπίσετε για να νιώσετε καλύτερα

-
Προβληματικοί συντροφοι στις σχεσεις και πώς να τους αναγνωρίσουμε – Οι βασικοί τύποι…

 

 
 
Custom Search
 
Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η
<
<
<
<
<
Κάντε κλίκ απο κάτω