Κάντε κλίκ απο κάτω
Κεντρική Σελίδα Ψηφοφορίες Εκδόσεις Online Αγορές Επικοινωνία
   
Ομορφιά - ΔίαιταΥγείαΨυχολογίαFeng-ShuiΑγαπημέναΑστρολογίαΣχεσεις
 
Ομορφιά - Δίαιτα
Υγεία
Ψυχολογία
Feng-Shui
Αγαπημένα
Αστρολογία
Σχεσεις
Εκδόσεις
Ψηφοφορίες
Online Αγορές
 
 
Υγεία Περισσότερα άρθρα υγείας | Συνοπτική λίστα άρθρων υγείας |
 
Βιταμινη B12 – Ποιες τροφες την περιλαμβάνουν, τι προκαλεί η έλλειψή της και ποια τα οφέλη της για την υγεια μας
 
  Print this article E-mail this article to a friend   
Συγγραφέας: Γιώργος Τ.   Πηγή: ANEW.GR
   Σελίδα 1 από 1  
 

Για την υγεια μας η βιταμίνη Β12 είναι ένα μέρος του συμπλέγματος της Βιταμίνης Β. Αποτελείται από κοβαλτιο και ονομάζεται κοβαλαμινη. Πλούσιες πηγές της βιταμινης Β12 είναι το κρεας, τα αυγα και τα γαλακτοκομικα προϊοντα. Η βιταμινη Β12 αποτελείται μόνο από βακτηρια. Η βιταμινη Β12 είναι σημαντική για τη σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τη συντήρηση του νευρικού συστήματος και για την ανάπτυξη και το μεγάλωμα των παιδιών. Η ελλειψη βιταμινης Β12 μπορεί να προκαλέσει αναιμια. Η νευροπάθεια είναι μια άλλη πιθανή επίδραση της έλλειψης της Βιταμίνης Β12. Η διαταραχή αυτή προκαλεί εκφυλισμό των νευρικών ινών και ανεπανόρθωτες νευρολογικές βλάβες.



Η βιταμίνη Β12 λειτουργεί κατά κύριο λόγο στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Και στην προώθηση της υγείας του νευρικού συστήματος. Είναι επίσης σημαντική για την ταχεία σύνθεση του DNA κατά τη διάρκεια της   διαίρεσης των κυττάρων. Αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τους ιστούς όταν τα κύτταρα διαιρούνται γρήγορα, ιδιαίτερα στους ιστούς του μυελού των οστών οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 προκαλεί αναστάτωση στην παραγωγή του DNA.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παρουσία ανώμαλων κυττάρων που ονομάζονται μεγαλοβλάστες. Αυτή η κατάσταση οδηγεί στην αναιμία. Τα συμπτώματα της αναιμίας περιλαμβάνουν υπερβολική κόπωση, δύσπνοια, ανησυχία, ωχρότητα και μικρή αντίσταση στις λοιμώξεις. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εκδηλωθούν είναι ομαλή, ωχρή γλώσσα και διαταραχές της εμμήνου ρύσεως.

Η αναιμία μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα ανεπάρκειας του φολικού οξέος αφού το φολικό οξύ είναι ζωτικό και για τη σύνθεση του DNA.
 
Η Βιταμίνη Β12 βοηθάει την υγεία του νευρικού συστήματος.
Τα νεύρα περιβάλλονται από μια λιπαρή θήκη η οποία τα απομονώνει και αποτελείται από ένα σύμπλεγμα πρωτεΐνης που ονομάζεται μυελίνη. Η βιταμίνη Β12 είναι σημαντική για το μεταβολισμό των λιπαρών οξέων που είναι σημαντικά για την υγεία της μυελίνης. Η έλλειψη της Β12 για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει εκφυλισμό των νεύρων, καθώς και ανεπανόρθωτες νευρολογικές βλάβες.

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 οφείλεται κυρίως στην αδυναμία του εντέρου να απορροφήσει πλήρως την B12.
Για να απορροφήσουν αποτελεσματικά τη βιταμίνη B12, τα επιθηλιακά κύτταρα του στομάχου πρέπει να απεκκρίνουν μια γλυκοπρωτεΐνη που ονομάζεται εγγενής παράγοντας. Ο εγγενής παράγοντας Β12 απορροφάται στον ειλεό, ο οποίος βρίσκεται στο λεπτό έντερο με τη βοήθεια του ασβεστίου. Μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να παράγουν τον εγγενή παράγοντα και συνακόλουθα πάσχουν από κακοήθη αναιμία που θεραπεύεται με ενέσεις Β12. Η βιταμίνη Β12 αποθηκεύεται σε μικρές ποσότητες στο σώμα για περίπου 2-5 mg σε ενήλικες. Σχεδόν το 80% από αυτές βρίσκονται στο ήπαρ.

Η βιταμίνη B12 που εκκρίνεται στη χολή απορροφάται από τον οργανισμό.
Αυτό είναι γνωστό ως εντεροηπατική κυκλοφορία. Η B12 εκκρίνεται στη χολή και κυμαίνεται από 1 έως 10 ug (μικρογραμμάρια) την ημέρα. Οι άνθρωποι που έχουν χαμηλή πρόσληψη Β12 όπως οι χορτοφάγοι μπορούν να αποκτήσουν περισσότερη B12 με επαναρρόφηση. Επαναρρόφηση είναι η αιτία για την οποία μπορεί να χρειαστούν 20 χρόνια για να αναπτυχθούν ασθένειες ανεπάρκειας σε άτομα που άλλαξαν διατροφή που είναι χαμηλή σε βιταμίνη Β12.

Ωστόσο, η ανεπάρκεια της Β12 οφείλεται στην μη απορρόφηση όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, η νόσος μπορεί να εμφανιστεί σε 3 χρόνια.
 
Πλούσιες πηγές της βιταμίνης Β12 είναι:το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά.
Η βιταμίνη Β12 έχει χαμηλή τοξικότητα και μπορεί να ληφθεί σε υψηλή δόση χωρίς υπερδοσολογία. Αλλά για τη δόση και γενικότερα τη χρήση της αν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας, καλύτερα να ρωτήσετε τον γιατρό σας.




ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

- Θέλετε μια υγιεινη διατροφη; Δοκιμάστε τη Μεσογειακη Διατροφη Τώρα και παρατείνετε τη ζωή σας!


-
Πώς μπορεί να βοηθήσει το συνενζυμο Q10 για να διατηρήσετε την καρδια σας υγιη - Τι είναι το CoQ10

-
Βιταμινες - Αναγκαιότητα στον σύγχρονο κόσμο - Ο ρόλος των βιταμινών στην πρόληψη των ασθενειών

-
Ο ρόλος των βιταμινών στη διατήρηση ενός υγιή οργανισμού – Πώς οι βιταμινες βοηθούν στην προληψη


 
 
Custom Search
 
Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η
<
<
<
<
<