Το Φενγκ Σουι είναι μία πανάρχαια Κινέζικη επιστήμη, τέχνη, τουλάχιστον τεσσάρων χιλιάδων ετών. Η σπουδαιότητα του καταφαίνεται από το γεγονός ότι ήταν γνωστό μόνο στην άρχουσα τάξη της κινέζικης αυτοκρατορίας μέχρι και τις αρχές του αιώνα μας. Γνώστες της τέχνης ήσαν αποκλειστικά οι Μανδαρίνοι, άνθρωποι εξαιρετικά καλλιεργημένοι, μέλη της αυτοκρατορικής αυλής, οι οποίοι συνεβούλευαν με ποιο τρόπο έπρεπε να ανεγερθεί οποιοδήποτε αυτοκρατορικό οικοδόμημα. Η ίδια η λέξη, που σημαίνει «άνεμος και νερό» μας εισάγει στην φιλοσοφία του, η οποία ασχολείται με ο,τι κινείται και μεταβάλλεται.
Πρόκειται για την θεμελιώδη θεωρία του κινέζικου πολιτισμού.
Όπως καταγράφεται στο σοφό έργο Ching, «το βιβλίο των μεταβολών»: Σε ένα κόσμο που τα πάντα αλλάζουν, θα πρέπει να μάθουμε να επωφελούμαστε από αυτές τις συνεχείς αλλαγές.
To Φενγκ Σούι σχετίζεται βέβαια με την κινεζική φιλοσοφία, αλλά την ίδια στιγμή μπορεί να θεωρηθεί περισσότερο ως μια τέχνη του «ευ ζην», η οποία μπορεί να γίνει κτήμα του καθενός μας. Μπορούμε να το ορίσουμε ως μια τέχνη που περιγράφει τις ιδανικές συνθήκες για την ροή θετικής κοσμικής ενέργειας στο χώρο.
Η αντοχή του στους αιώνες και η σύγχρονη εξάσκηση του από τους Κινέζους του Χονγκ-Κονγκ, Ταϊβάν, Σιγκαπούρη και Μαλαισία και αργότερα στην Ευρώπη και Αμερική, μαρτυρά την δύναμή του και την δραστηριότητά του.
Εύλογα κάποιος θα αναρωτηθεί, πόσο εφικτό είναι να εφαρμόσουμε μία θεωρία του κινέζικου πολιτισμού για την ενέργεια του χώρου στην δική μας κοινωνία; Είναι αλήθεια ότι ή αντίληψη και η αισθητική του χώρου που έχει ο δυτικός άνθρωπος διαφέρει κατά πολύ από αυτή του Κινέζου. Όντας, όμως, η τέχνη της ενέργειας του χώρου, έχει πολλά κοινά σημεία αναφοράς και απόλυτα εφαρμόσιμες αρχές, που όπως είδαμε δεν ήταν άγνωστες ούτε στους αρχαίους Έλληνες ούτε σε άλλους αρχαίους πολιτισμούς.
«Από την στιγμή που θα πιστέψετε ότι παντού γύρω μας υπάρχει ενέργεια με θετικές και αρνητικές επιδράσεις για το άτομό σας, όπως άλλωστε δέχονταν σχεδόν όλοι οι πολιτισμοί της αρχαιότητας, μη διστάζετε. Εφαρμόστε τις αρχές του Φενγκ Σούι και πολύ γρήγορα θα δείτε την διαφορά».
Το Φενγκ Σούι ανήκει στο πλήθος των τεχνών της αρχαιότητας, που αποτελούσαν πρακτική εφαρμογή της θεωρίας ότι τα πάντα διέπονται και αναπτύσσονται από την κοσμική ενέργεια. Ο άνθρωπος είναι δέκτης των εκπομπών αυτής της ενέργειας σε κάθε σημείο του σώματός του. Μερικές ζώνες του ανθρώπινου σώματος είναι περισσότερο εκτεθειμένες από άλλες και για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα τόσο σε θέματα υγείας όσο και ψυχοδυναμικής, θα πρέπει να εκμεταλλευθούμε αυτές τις ενεργειακές ακτινοβολίες. Μια υπερβολική ή μια αδύναμη δόση ενέργειας Τσι μπορεί να μας δημιουργήσει προβλήματα. Από εμάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό ή ρύθμιση της ενέργειας που υπάρχει στον χώρο της κατοικίας ή της εργασίας μας.
Η εφαρμογή των τεχνικών του Φενγκ Σούι με την μέθοδο της ψυχομετρίας επιφέρει καταπληκτικά αποτελέσματα:
- Το Φενγκ Σούι βοηθά στον εντοπισμό των ευοίωνων τοποθεσιών, επιλογής και σωστής αρχιτεκτονικής του χώρου.
- Στην σωστή διακόσμηση των αντικειμένων στό εργασιακό ή οικογενειακό περιβάλλον.
- Καλή υγεία, πρόοδο, επαγγελματική ανέλιξη
- Ύπαρξη αρμονικών συζυγικών σχέσεων
- Επιτυχία, ευημερία, ευτυχία.
- Οικονομική ευμάρεια
- Τοποθέτηση κατάλληλων αντικειμένων για να τιθασεύσουν την διέλευση αρνητικών ρευμάτων.
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι σήμερα μελετούν και εφαρμόζουν τις πρακτικές εφαρμογές του Φενγκ Σούι στο σπίτι, στο γάμο τους και τον επαγγελματικό τους χώρο για να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες αγάπης, αφθονίας, ευημερίας και προσωπικής ικανοποίησης για μία πιο ευτυχισμένη και αρμονική ζωή.
ΦΕΝΓΚ ΣΟΥΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Φενγκ Σούι σημαίνει ο τρόπος που ο «άνεμος» και το «νερό» κινούνται, δηλαδή οι φυσικές δυνάμεις του σύμπαντος, που επηρεάζουν όλο τον κόσμο. Η επιστήμη του φενγκ σούι χρησιμοποιεί τα πέντε στοιχεία, δηλαδή την φωτιά, το μέταλλο, το νερό, το ξύλο και την γη, που τοποθετούνται στην θεωρία του Γίν και του Γιάνγκ.
Καθένας μας έχει ένα στοιχείο που το θεωρεί σημαντικό για τον ίδιο. Με την πάροδο του χρόνου τα στοιχεία αυτά αλλάζουν και θεωρούνται Γίν και Γιάνγκ.
Για παράδειγμα, ποιος είναι ο τελευταίος αριθμός της χρονιάς που γεννηθήκατε,
αν τελειώνει
σε 0, είσθε Γιάνγκ μέταλλο,
σε 1, Γίν Μέταλλο,
σε 2 Γιάνγκ νερό,
σε 3 Γίν νερό,
σε 4 γιάνγκ ξύλο,
σε 5, Γίν ξύλο,
σε 6 Γιάνγκ φωτιά,
σε 7 Γίν φωτιά,
σε 8 γιάνγκ γη,
σε 9, Γίν, γη.
Οι τύποι των πέντε στοιχείων προσδιορίζονται ως εξής.
Φωτιά: Ο τυχοδιώκτης
Προτιμά τις αλλαγές και τα ταξίδια, αντιπαθεί την στασιμότητα, προτιμά το κρύο και τις δυνατές συγκινήσεις.
Νερό - Ο διανοούμενος
Αγαπά τις πνευματικές αναζητήσεις και το διάβασμα, Προτιμά την ζέστη, προσπαθεί να
φαίνεται δυνατός
Ξύλο: Ο εξερευνητής.
Προτιμά να βάζει στόχους στην ζωή του και να είναι συνεχώς απασχολημένος, δεν του αρέσει η αποτυχία. Προτιμά ήσυχα μέρη που να μην υπάρχουν άνεμοι.
Μέταλλο: Ο καταλύτης.
Του αρέσει η καθαριότητα και η τάξη στην ζωή του, να ελέγχει τα πάντα και να αποφεύγει την ξηρασία.
Γη: Ο διπλωμάτης
Είναι φιλάνθρωπος, προσπαθεί να είναι χρήσιμος και αρεστός στην κοινωνία να μην τον αγνοούν και του αρέσει το ξηρό κλίμα.
Οι τύποι Γιανγκ αγαπούν τα σκοτεινά και δροσερά σπίτια, ενώ οι τύποι Γιν προτιμούν τα φωτεινά και μεγάλα σπίτια. Αυτό συμβαίνει γιατί πάντα ζητάμε την αρμονία και την ισορροπία από το αντίθετο. Επειδή το Γιάνγκ είναι φως αναζητά το σκοτάδι και το Γίν είναι σκοτάδι και αναζητά φως.
Το ίδιο συμβαίνει και με τα στοιχεία.
Η φωτιά και ο Νότος αναζητά το κρύο του βορρά και συμβολίζεται με τον κόκκινο φοίνικα.
Το νερό ο βορράς αναζητά την ζέστη του νότου και συμβολίζεται με την μαύρη χελώνα.
Το ξύλο και η Ανατολή αναζητά το απρόβλεπτο της δύσης και συμβολίζεται με τον Χρυσό Δράκοντα.
Το μέταλλο ψάχνει να βρει την σοφία και τη γαληνή της Ανατολής συμβολίζεται με την λευκή τίγρη.
Η γη όμως βρίσκεται στο κέντρο, προσαρμόζεται με όλες τις κατευθύνσεις, αλλά προσπαθεί να είναι το επίκεντρο των πραγμάτων.
Έτσι λοιπόν δικαιολογείται, γιατί δύο άνθρωποι που ζουν στο ίδιο οίκημα χρησιμοποιούν διαφορετικούς τρόπους διακόσμησης και είναι πολύ ωφέλιμο να γνωρίζει ο καθένας μας ποιο από τα πέντε στοιχεία κυριαρχεί στο χαρακτήρα του.
Τα τέσσερα τυχερά σύμβολα του ορίζοντα συμβολίζονται ως έξης.
Νότος: Ο ήλιος-καλοκαίρι συμβολίζει την ενέργεια τσί του κόκκινου φοίνικα.
Βορράς: To φεγγάρι χειμώνας συμβολίζει το σκοτάδι και την μαύρη χελώνα.
Ανατολή: Βουνά-άνοιξη. Συμβολίζει την δύναμη του δράκοντα.