Το να γίνει κανείς γονεας, μητερα ή πατερας για πρώτη φορά είναι μια θαυμάσια εμπειρία. Το περιμένατε έτσι κι αλλιώς για 9 περίπου μήνες και θέλετε να πάνε όλα καλά και μετά τη γέννα.
Τα συναισθηματα με τον ερχομό του μωρου σας είναι απλά μοναδικά. Θα αγαπήσετε απλά να κρατάτε το μωρο στην αγκαλιά σας, να παίζετε μαζί του, να το φροντίζετε και να το χαϊδεύετε.
Εντούτοις, η χαρα έρχεται μαζί και με πολλά προβλήματα και νέες ευθυνες που θα έχετε ως νέοι γονεις και πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για να μην αισθάνεστε ανασφαλείς κάθε φορά που θα το παίρνετε στην αγκαλιά σας.
Πρέπει να ξέρετε τι πρέπει να κάνετε και τι να αποφύγετε για να πάνε όλα καλά και να χαρείτε μαζί του ατελείωτες ευχάριστες ώρες καθημερινά δίχως φόβο πως θα κάνετε κάτι λάθος και θα του κάνετε κακό.
Το μωρο σας μπορεί να αναπτύξει πολλές ασθενειες και κρυολογηματα, δερματικα προβληματα και άλλα πολλά. Μπορεί να είναι λίγο δύσκολο στην αρχή να φροντίσετε το νεογεννητο μωρο σας αν είστε γονεις για πρωτη φορα, αλλά δεν είναι και ακατόρθωτο, άλλωστε τόσοι άλλοι γονεις πριν από σας τα έχουν καταφέρει μια χαρά. Η προσοχή του μωρού σας μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολη για τους γονείς την πρώτη φορά, αλλά με ένα χρήσιμο πρώτο οδηγό θα τα πάτε υπέροχα.
Παρακάτω θα σας δώσουμε μερικές χρήσιμες συμβουλες για να σας βοηθήσουν να περάσετε τους πρώτους ταραχώδεις μήνες με το νεο σας μωρο επιτυχώς.
Όταν έχετε να κάνετε με ένα νεογέννητο μωρό πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε τα εξής:
- Προτιμήστε να πλένετε τα χέρια σας κάθε φορά που έρχεστε σε επαφή με το μωρό σας για να αποφύγετε να του μεταδώσετε οποιαδήποτε ασθένεια, μόλυνση ή γρίπη. Θα πρέπει να καταλάβετε ότι τα νεογέννητα μωρά δεν έχουν χτίσει ακόμα ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα ευάλωτα.
Είναι πολύ πιό τρωτά στις ασθένειες και τις μολύνσεις από τους ενηλίκους.
Ως εκ τούτου, σιγουρευτείτε ότι πλένετε τα χέρια σας προσεχτικά πρίν πιάσετε το μωρό σας.
- Ένα νεογέννητο μωρό δεν έχει αναπτύξει ακόμα δυνατούς μύες στο κεφάλι, στο σβέρκο ή στο λαιμό του.
Γι’ αυτό σιγουρευτείτε ότι υποστηρίζετε το κεφάλι του μωρού κάθε φορά που το πιάνετε ή το παίρνετε αγκαλια.
Πρέπει να λικνίσετε το κεφάλι κατά τη μεταφορά του μωρού σας.
Η επαρκής υποστήριξη πρέπει να δοθεί στο κεφάλι κατά την τοποθέτηση του μωρού κάτω ή ακόμα και όταν το σηκώνετε.
- Προσπαθήστε να αποφύγετε να τραντάξετε με οποιονδήποτε τρόπο ένα νεογέννητο μωρό.
Ανεξάρτητα από το πόσο εκνευρισμένοι είστε ή πόσο θέλετε να παίξετε μαζί του, μην ταρακουνάτε με δύναμη το μωρό.
Το τράνταγμα ή δυνατό ταρακούνημα ενός νεογέννητου μωρού μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία στην περιοχή του εγκεφάλου ή ακόμα και σε θάνατο. Εάν θέλετε να ξυπνήσετε το μωρό σας, απλά ακουμπήστε το απαλά ή ταρακουνήστε απαλά το κρεβατάκι του, πάντα ήρεμα και απαλά και με τίποτα απότομα.
- Κατά τη μεταφορά του μωρού σας με ένα καροτσάκι σε μια βόλτα, σιγουρευτείτε πως του έχετε δέσει τη ζώνη ασφαλείας.
Είναι καλύτερα να αποφύγετε οποιαδήποτε δύσκολη, απότομη ή επικίνδυνη δραστηριότητα όταν ταξιδεύετε μαζί με το μωρό σας.
- Αποφύγετε να φιλάτε το μωρό σας στα μάγουλα στο πρόσωπό του.
Αυτό μπορεί να αναπτύξει κοκκινίλες, αλλεργίες και μικρόβια στο ευαίσθητο δέρμα του μωρού.
- Χρησιμοποιήστε την ειδική κρέμα ή ταλκ για την αλλαγή της πάνας του κάθε φορά που το αλλάζετε για να μην συγκαεί. Αυτά θα κρατήσουν το ευαίσθητο δέρμα του μωρού σας προστατευμένο από οποιοδήποτε είδος μόλυνσης.
- Μην φωνάζετε σε οποιονδήποτε ή για οποιονδήποτε λόγο μπροστά στο νέο σας μωρό, γιατί τα μωράκια αντιλαμβάνονται κάθε φωνή ως απειλή ή ως κίνδυνο και αρχίζουν από μωρά ακόμα να αναπτύσσουν ανασφάλειες που μπορούν να διογκωθούν στο μυαλό τους επικίνδυνα, αφού δεν μπορούν ακόμα να εξηγήσουν το γεγονός λογικά.
- Προσπαθήστε να έχετε ένα όσο το δυνατόν πιο μεθοδικό και καλά οργανωμένο πρόγραμμα για τις δραστηριότητες του μωρού σας, όπως το φαγητό του κάθε μέρα σε συγκεκριμένη ώρα, το μπάνιο του, τη βόλτα του και τον ύπνο του, γιατί έτσι το μωρό σας θα νιώσει πιο γρήγορα ασφαλές.
Και αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει να φροντίσετε να το τηρείτε κατά γράμμα και να είστε συνεπείς για να μην νιώσει το μωρό σας ανασφάλεια.
- Δεν χρειάζεται κάθε φορά που κλαίει το μωρό σας να το παίρνετε αγκαλιά.
Βεβαιωθείτε πως δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, όπως πυρετός ή πως δεν πεινάει και κρατήστε ένα διάστημα πριν πάτε να το πάρετε.
Με αυτόν τον τρόπο θα πάρει τα πρώτα του μαθήματα ανεξαρτησίας που θα περάσουν στο υποσεινήδητο του για την μετέπειτα ζωή του.