Κεντρική Σελίδα Ψηφοφορίες Εκδόσεις Online Αγορές Επικοινωνία
   
Ομορφιά - ΔίαιταΥγείαΨυχολογίαFeng-ShuiΑγαπημέναΑστρολογίαΣχεσεις
 
Ομορφιά - Δίαιτα
Υγεία
Ψυχολογία
Feng-Shui
Αγαπημένα
Αστρολογία
Σχεσεις
Εκδόσεις
Ψηφοφορίες
Online Αγορές
 
 
Αγαπημένα Περισσότερα άρθρα | Συνοπτική λίστα άρθρων |
 
Καρμικες σχεσεις - Τα Μαθήματα της Ζωής
 
  Print this article E-mail this article to a friend   
Συγγραφέας: Αγγελος Βιαννίτης   Πηγή: ANEW.GR
   Σελίδα 1 από 1  
 

Μήπως είσαστε συνεχώς αδικημένοι στις σχέσεις σας; Βρίσκεστε μέσα σε μια σχέση που δεν σας ικανοποιεί, δεν καλύπτει τις συναισθηματικές σας ανάγκες, αλλά σας είναι αδύνατον να δώσετε ένα οριστικό τέλος; Μήπως έλκετε συνεχώς άτομα που τελικά αποδεικνύονται ακατάλληλα για σας; Ψάχνετε για την αδελφή ψυχή, το άλλο σας μισό, και αρχίζετε να υποπτεύεστε ότι αυτός δεν υπάρχει για σας; Πιθανόν οι αιτίες που συμβαίνουν όλα αυτά να βρίσκονται θαμμένες στο παρελθόν, ακόμα και σε προηγούμενες ζωές. Αυτό που καθορίζει την μορφή των σχέσεων σας δεν είναι τίποτα άλλο από το κάρμα που σας αντιστοιχεί. Τι μπορείτε να κάνετε γι΄ αυτό και πως μπορείτε να ξεπεράσετε το παρελθόν;

ΟΤΙ ΣΠΕΡΝΕΙΣ ΘΕΡΙΖΕΙΣ, ΟΤΙ ΔΙΝΕΙΣ ΠΑΙΡΝΕΙΣ
Το κάρμα, δηλαδή ο νόμος της ανταπόδοσης, δεν είναι κάποια ανατολίτικη φιλοσοφία που σχετίζεται με θρησκεία. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, βρίσκεται σαν έννοια στις παραδόσεις και τα φιλοσοφικά συστήματα σχεδόν όλων των λαών. Όταν λέμε ότι όπως στρώσεις, έτσι και θα κοιμηθείς εκφράζουμε ουσιαστικά αυτόν τον νόμο του σύμπαντος.

Δεν είναι απαραίτητο να πιστεύουμε στην μετενσάρκωση και σε προηγούμενες ζωές για να αντιληφθούμε το κάρμα να λειτουργεί. Οι πράξεις του παρελθόντος καθορίζουν το παρόν μας και ο τρόπος που σκεπτόμαστε και ενεργούμε στο παρόν διαμορφώνει το μέλλον μας. Η επίγνωση του γεγονότος πως ότι μας συμβαίνει τώρα δεν είναι παρά αποτέλεσμα των επιλογών μας στο παρελθόν είναι ουσιαστικά η συνειδητοποίηση αυτού του συμπαντικού νόμου.
Πολλές φορές βέβαια βρισκόμαστε σε καταστάσεις που φαίνονται τελείως άδικες για μας. Λέμε τότε ότι δεν μας άξιζε αυτό, δεν ήμασταν εμείς υπεύθυνοι για τον χαρακτήρα του άλλου κλπ. Φαίνεται ότι αυτό που μας συμβαίνει να μην έχει καμιά σύνδεση με δικές μας πράξεις. Όμως το ότι δεν μπορούμε να εντοπίσουμε την αιτία, δεν σημαίνει ότι αυτή δεν υπάρχει. Για παράδειγμα, μπορεί να έχουμε προβλήματα με τις σχέσεις μας και αυτό να οφείλεται στον τρόπο που μεγαλώσαμε, χωρίς όμως να το συνειδητοποιούμε ή να μπορούμε να εντοπίσουμε μια συγκεκριμένη ανάμνηση από τα παιδικά μας χρόνια που να εξηγεί το γεγονός ότι δεν μπορούμε π.χ. να ξεφύγουμε από μια σχέση που μας πονάει και μας πληγώνει. Η αιτία υπάρχει, αλλά δεν είναι φανερή σε εμάς


ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΡΜΑ

Η αλληλεπίδραση μεταξύ κάρμα και σχέσεων ξεκινά από την παιδική ηλικία και καθορίζει το είδος των σχέσεων που έχουμε με τους γονείς και τα άλλα μέλη της οικογένειας. Οι οικογενειακές μας σχέσεις λειτουργούν σαν πρότυπα, θετικά ή αρνητικά, που επαναλαμβάνονται στις ερωτικές μας σχέσεις, στις επαγγελματικές και τις κοινωνικές. Με άλλα λόγια, όλες οι σχέσεις που είναι δυνατόν να συνάψουμε με τους άλλους επηρεάζονται από το κάρμα, από τις πιο χαλαρές έως τις πολύ ιδιαίτερες, όπως αυτή που βρίσκουμε ένα σύντροφο ψυχής, μια σχέση δηλαδή με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπου δύο ψυχές φαίνεται να είναι συμπλήρωμα η μία της άλλης, το άλλο μας μισό. Μέσα στην πορεία της ζωής, το καρμικό μας χρέος διαμορφώνει τις συνθήκες ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε τα μαθήματα που χρειαζόμαστε για ανάπτυξη. Απ΄ αυτή την άποψη, κάθε σχέση είναι καρμική και περιέχει ένα πολύτιμο μάθημα για μας. Το κάρμα μας τοποθετεί εκεί ακριβώς που χρειάζεται. Κάποιοι μελετητές πιστεύουν ότι στην πορεία των ζωών μας, έχουμε παίξει όλους τους ρόλους και έχουμε σχετιστεί με όλους τους τρόπους με τις ψυχές που σχετιζόμαστε και σήμερα. Λένε δηλαδή ότι συνεχώς επανερχόμαστε στην ίδια αρένα με τις ίδιες ψυχές και παίζουμε όλους τους ρόλους- μητέρα, πατέρα, εραστή, γιού, κόρης, συζύγου κλπ.. Έχουμε υπάρξει θύτες και θύματα, κυνηγοί και κυνηγημένοι, αδικήσαμε και αδικηθήκαμε, απορρίψαμε και απορριφθήκαμε. Επανερχόμαστε για να μάθουμε να αγαπάμε αληθινά και να βιώσουμε την ενότητα με τον άλλον.

Υπάρχει βέβαια και η άποψη που εκφράζεται από πολλούς και λέει ότι μέσα στο ατέλειωτο αλισβερίσι των σχέσεων, οι καρμικές σχέσεις είναι αυτές που ξεχωρίζουν. Με αυτή την οπτική, μια γνωριμία κοινωνική π.χ., που δεν έχει συνέχεια, μπορεί να αποδοθεί στη ροή του σύμπαντος, χωρίς να μας επηρεάζει ιδιαίτερα. Μόνο οι συγγενικές σχέσεις, υποστηρίζουν οι εκφραστές αυτής της άποψης, και οι ερωτικές σχέσεις που κρατάνε πάνω από τρία χρόνια μπορούν να χαρακτηριστούν καρμικές.



ΑΓΑΠΗ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ

Μπορούν δύο ψυχές να δεθούν με δεσμά πέρα από τα όρια του χρόνου και του χώρου; Μπορεί μια δυνατή αγάπη να νικήσει τους περιορισμούς του χρόνου; Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν στην ύπαρξη μιας ¨αδελφής ψυχής¨, πώς κάπου υπάρχει ένας άνθρωπος πού μπορεί να είναι ο τέλειος, ο μοναδικός και αιώνιος σύντροφος. Μια συναρπαστική ιστορία αγάπης, πού φαίνεται να δικαιώνει αυτή την θεωρία, αναφέρει στο βιβλίο του ¨ Πέρα από τα όρια ¨ ο Σκωτσέζος ψυχίατρος και ερευνητής του παραφυσικού Μπέν Μακλίντοκ. Η ιστορία αφορά μια Ιταλίδα οδοντίατρο, την Γκαμπριέλλα Τορντίνι, πού ζούσε στην Γένοβα, παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών. Η ζωή της πήρε τελείως διαφορετική τροπή όταν, σε ένα ταξίδι της στην Βοστώνη της Αμερικής, συνάντησε τον Σέρτζιο Παλάρντι, έναν αμερικανό ιταλικής καταγωγής. Γνωρίστηκαν σε μια έκθεση ιατρικών και οδοντιατρικών μηχανημάτων, όπου ο Σέρτζιο είχε την επιμέλεια ενός περιπτέρου της έκθεσης, μια και εργαζόταν σε μια εταιρία πού κατασκεύαζε και προωθούσε ανάλογα μηχανήματα. Ο Σέρτζιο ήταν ένας γενικά ντροπαλός άντρας, χαμηλών τόνων, και στα 38 του χρόνια ήταν ανύπαντρος, χωρίς ποτέ του να είχε μια σοβαρή σχέση. Η εξέλιξη της γνωριμίας της Γκαμπριέλλας με τον Σέρτζιο ήταν τελείως απρόσμενη. Αν και η Γκαμπριέλλα ποτέ δεν σκεφτόταν να απατήσει τον άντρα της πού υπεραγαπούσε και σεβόταν, κάτι μέσα στην ψυχή της άλλαξε δραματικά όταν γνώρισε αυτόν τον άντρα. Από την μεριά του, ο Σέρτζιο ού ζούσε με την μητέρα του, είχε αποδεχτεί ότι δεν ήταν γραφτό του να γνωρίσει μια σύντροφο για να μοιραστεί μαζί της την ζωή του. Όλα αυτά όμως έγιναν καπνός όταν είδε την Γκαμπριέλλα να πλησιάζει στο περίπτερο της έκθεσης. Η επαφή και για τους δύο ήταν δυνατή και κεραυνοβόλα. Είχαν και οι δύο την έντονη αίσθηση ότι γνωρίζονταν από παλιά, και μάλιστα ο Σέρτζιο ανέφερε: ¨ Ήξερα από την πρώτη στιγμή πού την είδα να πλησιάζει, ότι αυτή την γυναίκα την έχω ξαναδεί στα όνειρά μου πολλές φορές. Την αναγνώρισα όπως αναγνωρίζεις ένα οικείο πρόσωπο πού έχεις να το δείς πολλά χρόνια, και μόλις το ξαναδείς, νιώθεις ότι δεν πέρασε ούτε μια στιγμή από την ώρα του χωρισμού¨.

Μετά από αρκετό διάστημα και από πολλές περιπέτειες, κατάφεραν να ζήσουνε μαζί στο Μιλάνο, μια και η Γκαμπριέλλα πήρε διαζύγιο, ενώ ο Σέρτζιο ανέλαβε την αντιπροσωπία της εταιρίας του για εκεί. Όταν γνωρίστηκαν με τον δρ. Μακλίντοκ, πού ερευνούσε τέτοιες περιπτώσεις κεραυνοβόλου έρωτα πού φέρνει δραματικές αλλαγές στην ζωή αυτών πού τον βιώνουν, δέχτηκαν να υποβληθούν σε μια αναδρομή μέσω ύπνωσης. Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά. Και οι δύο αναγνώρισαν ότι σε μια προηγούμενη ζωή ήταν πάλι ζευγάρι, πού είχαν παντρευτεί και ζούσαν ευτυχισμένα κάπου στην Μέση Ανατολή. Η γυναίκα πέθανε νέα, πάνω στην γέννα του πέμπτου τους παιδιού, ενώ ο άντρας, αν και Μουσουλμάνος στο θρήσκευμα, δεν ξαναπαντρεύτηκε ποτέ, ούτε αντικατέστησε την μητέρα των παιδιών του με μια άλλη γυναίκα. Είχε την ακράδαντη πεποίθηση ότι μια μέρα θα ξαναβρεί την αγαπημένη του σύντροφο, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Φαίνεται λοιπόν ότι οι δεσμοί πού έδεναν αυτές τις δύο ψυχές ήταν τόσο δυνατοί, πού κατάφεραν να νικήσουν τους περιορισμούς του χρόνου και πράγματι να ξανασυναντηθούν σε άλλο χρόνο, σε άλλες συνθήκες, σε άλλες περιστάσεις. Τι γίνεται όμως αν η πραγματικότητα διαψεύδει αυτή την προσδοκία και δεν συναντηθούμε ποτέ με αυτή την αδελφή ψυχή, με αυτόν τον τέλειο σύντροφο; Όπως λένε αυτοί πού υποστηρίζουν την ύπαρξη αυτού του μοναδικού για μας ανθρώπου, όλα εξαρτώνται από το κάρμα μας και τον σκοπό για τον οποίο ήρθαμε σε αυτή την συγκεκριμένη ζωή. Έτσι, υποστηρίζουν, ενώ είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα συναντήσουμε αυτή την αδελφή ψυχή, μια και μαζί της μας δένουν καρμικοί δεσμοί, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα την αναγνωρίσουμε με την προσωπικότητα πού έχει σε αυτή την ζωή. Η αναγνώριση και η επαφή εξαρτάται από τις ιδιαίτερες συνθήκες της συγκεκριμένης ζωής μας και από άλλους παράγοντες, όπως ο βαθμός της πνευματικής μας εξέλιξης, της εσωτερικής μας ανάπτυξης, το μέτρο της επαφής μας με τον πραγματικό μας, ανώτερο μας εαυτό.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΖΩΗΣ

Μέσα από κάθε σχέση, ανεξάρτητα το πόσο επιτυχημένη νομίζουμε ότι ήταν, υπάρχουν ευκαιρίες για μάθηση και ανάπτυξη. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν επιτυχημένες ή αποτυχημένες σχέσεις, από καρμική και συμπαντική άποψη. Μόνο μέσα από τα στενά και εγωιστικά ανθρώπινα πλαίσια μπορεί να υπάρξει αποτυχία, με την έννοια ότι μια σχέση μπορεί να μην εξυπηρετήσει αυτό που θα επιθυμούσαμε. Σκοπός της ζωής και των σχέσεων δεν μπορεί να είναι άλλος από την εξέλιξη, την ανάπτυξη και το να κατανοήσουμε την πληρότητα του εαυτού μας. Η εξέλιξη τείνει από το εγώ στο εμείς, από τον εγωκεντρισμό και την χωριστικότητα, στην αγάπη και την αληθινή επικοινωνία. Το να νιώσουμε, να βιώσουμε και να κατανοήσουμε την ΑΓΑΠΗ είναι, από καρμική σκοπιά, ο τελικός και υψηλότερος σκοπός κάθε σχέσης. Δεν μπορούμε να διαβούμε αυτό τον δρόμο της ανάπτυξης χωρίς να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και παίρνουμε τα μαθήματα μας.

Ας δούμε ποια είναι μερικά από τα μαθήματα πού μας προσφέρουν οι σχέσεις:

- Κάθε σχέση είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για να εργαστεί κάποιος με σκοπό να κατανοήσει τον εαυτό του και να εξαγνίσει τις εγωιστικές τάσεις του. Κάθε σχέση μας προσφέρει δυνατότητες για να μάθουμε την θυσία και την συνεργασία.
- Στις σχέσεις μας, ο εγωισμός μας, ο εγωκεντρισμός μας, τα συναισθηματικά και διανοητικά μπλοκαρίσματά μας αντανακλώνται πίσω σε μας μέσα από δυσάρεστες εμπλοκές με τον σύντροφό μας. Τα αρνητικά συναισθήματα που έχουμε σε μια σχέση δεν είναι άλλο παρά μια αντανάκλαση της δικής μας έλλειψης αγάπης και ωριμότητας.
- Κάθε σχέση συμβάλλει στην εξέλιξη μας. Όσο πιο δύσκολη η σχέση, τόσες περισσότερες και οι ευκαιρίες για μάθηση. Μόνο μέσα από την επαφή με τον άλλο, μέσα από τις σχέσεις ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις αδυναμίες, τις ανασφάλειες και τις προσκολλήσεις μας. Έτσι, κάθε σχέση μας βάζει το δίλημμα να υποφέρουμε ή να αναπτυχθούμε. Στην πορεία, καταλαβαίνουμε ότι στην πραγματικότητα μόνο όταν αντιμετωπίσουμε κατάματα τις ανασφάλειες και τα προβλήματα μας μπορούμε να μάθουμε και να εξελιχτούμε. Όσο πιο δύσκολη η σχέση, τόσο μεγαλύτερη η ευκαιρία για ανάπτυξη.
- Κάθε σχέση μας βάζει μπροστά στην πρόκληση να μάθουμε να δίνουμε, αντί να εστιαζόμαστε στο τι παίρνουμε από τον άλλον. Οι περισσότερες σχέσεις αποτυγχάνουν γιατί τα άτομα που μπαίνουν σ΄ αυτήν ζητάνε από τον άλλον να τους καλύψει τις ελλείψεις και τις ανάγκες του. Κρίνουμε τον άλλο σύμφωνα με τις επιθυμίες και τις ανάγκες μας, και είναι πολλοί εκείνοι που θεωρούν τις επιθυμίες τους ανάγκη και χάνουν τον εαυτό τους μέσα σε μια σχέση. ¨όμως ο σκοπός της σχέσης δεν είναι να έχεις κάποιον άλλον που να μπορεί να σε γεμίσει. Είναι το να έχεις έναν άλλο με τον οποίο να μπορείς να μοιραστείς την πληρότητά σου.
- Κάθε άτομο με το οποίο κάνουμε σχέση είναι το σωστό άτομο για το επίπεδο της εξέλιξής μας. Εμείς στην ουσία προσκαλούμε στην ζωή μας τον σύντροφό μας για να μάθει κάποιο συγκεκριμένο μάθημα που πρέπει να πάρουμε σε εκείνη την φάση της ζωής μας. Όταν λέτε ότι μπλέξατε με λάθος άτομο, στην ουσία ομολογείτε ότι δεν μπορέσατε να διακρίνετε την ευκαιρία για ανάπτυξή σας και νικηθήκατε από τις προσκολλήσεις και τις ανασφάλειές σας.
- Κάθε σχέση μας προσφέρει την ευκαιρία να κατανοήσουμε και να αποδεχτούμε το διαφορετικό, αυτό που βαδίζει παράλληλα με εμάς, αλλά δεν ταυτίζεται με εμάς. Συνεπώς, όσο πιο διαφορετικός είναι ο άλλος, τόσο περισσότερο κέρδος θα έχουμε να μπορέσουμε να τον αποδεχτούμε και να μην τον επικρίνουμε γι΄ αυτό που είναι ή να προσπαθούμε να τον αλλάξουμε.
- Κάθε χωρισμός, κάθε διαζύγιο είναι μια ευκαιρία και μια πρόκληση να μάθουμε να απελευθερώνουμε τον εαυτό μας και τον άλλον. Να μάθουμε να κατανοούμε, να συγχωρούμε και να μαθαίνουμε ότι μέσα σε κάθε τέλος υπάρχουν οι σπόροι για μια καινούργια αρχή. Η ελιά είναι ένας θαυμάσιος καρπός, αλλά για να βγει το πολύτιμο λάδι πρέπει να τριφτεί, να πιεστεί, να συνθλίβει. Μόνο μέσα από την τριβή με την απώλεια και τον πόνο, την επαφή με τον θάνατο- κάθε χωρισμός είναι ένας μικρός θάνατος, με την έννοια ότι τελειώνει μια φάση στην ζωή μας- βγαίνει το πολύτιμο λάδι της εμπειρίας της ζωής, αναπτυσσόμαστε και κατανοούμε τον εαυτό μας καλύτερα.


Άγγελος Βιαννίτης - Ψυχολόγος - Κλινικός Υπνοθεραπευτής
Για προσωπικά ραντεβού Ανάλυσης Ονείρων, Θεραπευτικής αναδρομής και Θεραπευτικής Ύπνωσης

 

 
 
Custom Search
 
Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η
<
<
<
<
<
Κάντε κλίκ απο κάτω