Κεντρική Σελίδα Ψηφοφορίες Εκδόσεις Online Αγορές Επικοινωνία
   
 
Ομορφιά - ΔίαιταΥγείαΨυχολογίαFeng-ShuiΑγαπημέναΑστρολογίαΣχεσεις
 
Ημερήσιο Ωροσκόπιο 2025
Καλύτερες Ημέρες
Ταρώ NAI/OXI  new
Ερωτικό Ταρώ  new
Προσωπικό Ωροσκόπιο
Οι πλανήτες Τώρα
Ωροσκόπιο Σελήνης
Μηνιαίο Ωροσκόπιο  new
Εβδομαδίαιο Ωροσκόπιο 2024  new
Κοσμικοί Βιορυθμοί
Προσωπικές αναλύσεις
Personal Reports
Ερωτική συναστρία
Αφροδίτη & Έρωτας
Επίκαιρα Θέματα
Τα 12 ζώδια
Ζώδια – Χαρακτηριστικά
Ζωδια – Υγεία
Ζωδια – Ταυτότητα
Η Σελήνη κενή πορείας
Αστρολογία-Διαφημίσεις
Αστρολόγοι-Μέντιουμ
Ερωτικό Ταρώ CELTIC C
Οι εκλείψεις του 2024  new
Οι Πλανητικές ώρεs 2025
Ανάδρομοι πλανήτες 2024  new
Ερμής ανάδρομος 2025  new
Αρθρα Αστρολογίας
Βιβλία Αστρολογίας
Οι Πλανήτες του Μηνα  new
Online Αγορές
Αστρολογικό Ταρώ
Ο ωροσκόπος σας
 
Βιβλία » Αστρολογία » Η Τεχνική Της ΩΡΙΑΙΑΣ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ Περισσότερα βιβλία |
Η Τεχνική Της ΩΡΙΑΙΑΣ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ
 
  Print this article E-mail this article to a friend   
 
Συγγραφέας: Γουίλιαμ Λίλι (William Lilly), Μετάφραση στα ελληνικά - επιμέλεια - εκδοτικά δικαιώματα: P&P MGI
Συνολικές επισκέψεις: 2757719
Αγορά Βιβλίου
 
   Σελίδα 3 από 5  
 
Εισαγωγή

Ταξινόμηση βιογραφικών στοιχείων με χρονολογική σειρά

O Βρετανός αστρολόγος Γουίλιαμ Λίλι (William Lilly) μετά το Δωρόθεο της Σιδώνας (60 π.Χ. περίπου) θεωρείται από τους λίγους συγγραφείς που αφιέρωσαν ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους, για να ασχοληθούν αποκλειστικά με την τέχνη της Ωριαίας Αστρολογίας. Γεννημένος στο Ντάιζγουορθ (Diseworth) την 1η Μαΐου 1602, 2:08 π.μ. LAT. 52N47, 01W151 , σπούδασε Aστρολογία με τον αστρολόγο Aσμόλε και άρχισε να δημοσιεύει βιβλία με προβλέψεις από το 1633. Το πιο σημαντικό από τα έργα του είναι το Christian Astrology το οποίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1647. Το κυρίως βιβλίο αποτελείται από τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος περιγράφει την τέχνη της κατάστρωσης του γενέθλιου χάρτη, τη φύση και ανάλυση των 12 ζωδίων, τη φύση και ανάλυση των πλανητών και παραθέτει πάρα πολλούς πίνακες για την αξιολόγηση και κατάστρωση του χάρτη από τους οποίους οι περισσότεροι, προέρχονται από την Τετράβιβλο του Πτολεμαίου. Ο δεύτερος τόμος, ο παρών, αναφέρεται αποκλειστικά στην Ωριαία Αστρολογία. Στον τρίτο τόμο ασχολείται με τη διόρθωση της ώρας γέννησης, χρησιμοποιώντας τη γνωστή τεχνική του Ερμή του Τρισμέγιστου (την προγενέθλια εποχή), μια μέθοδο η οποία στηρίζεται στις φάσεις της Σελήνης και κυρίως στη Νέα Σελήνη και την Πανσέληνο, σε συνδυασμό με τον πίνακα του Πτολεμαίου των Δυνάμεων και Συμπτωματικών Κυριαρχιών –την οποία ονομάζει μέθοδο του Aνιμοδάρ– και τα γεγονότα στη ζωή κάποιου για τον προσδιορισμό της ώρας γέννησης. Επίσης, στον τρίτο τόμο, αναλύονται οι 12 οίκοι με παραδείγματα, οι επιρροές των προόδων, των διελεύσεων και κάποιες μεθοδολογίες προσδιορισμού των γεγονότων.

Αλλα σημαντικά έργα του, είναι το A Guide for Astrologers (1676) και μια αυτοβιογραφία του (1715). Ο Γ. Λίλι, όπως θα διαβάσετε παρακάτω, απόκτησε περιουσία όταν παντρεύτηκε, κάτι που του έδωσε την πολυτέλεια και το χρόνο να μελετά και να αφιερωθεί στη μεγάλη αγάπη του, την Aστρολογία. Πέθανε από καρδιακή προσβολή στις 6 Σεπτεμβρίου 1681, στο Χέρσαμ της κομητείας του Σάρεϊ, στην Αγγλία.
Όλες οι ημερομηνίες που υπάρχουν μέσα στο παρόν βιβλίο της Ωριαίας –το δεύτερο από τα τρία μέρη του Christian Astrology– δίνονται σύμφωνα με το παλιό Ιουλιανό ημερολόγιο που χρησιμοποιούσαν στην Αγγλία κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα. Η διαφορά μεταξύ Ιουλιανού και Γρηγοριανού Ημερολογίου είναι 10 ημέρες. Για παράδειγμα, η ημερομηνία γέννησης του Γουίλιαμ Λίλι είναι η 1η Μαΐου 1602 με το παλαιό ημερολόγιο, η οποία ισοδυναμεί με τις 11 Μαΐου 1602 στο σύγχρονο ημερολόγιο. Στο πρωτότυπο δεύτερο βιβλίο του της Ωριαίας Αστρολογίας έχει τοποθετήσει τα ωροσκόπια στην αρχή του βιβλίου. Στην παρούσα έκδοση, θεωρήσαμε σωστό να τα βάλουμε στο αντίστοιχο σημείο του παραδείγματος που εξετάζεται. Στα ωροσκόπια του Γ. Λίλι –αυτά τα οποία είναι σχεδιασμένα από τον ίδιο με το τετράγωνο τύπο ωροσκοπίου της εποχής–, όπως θα διαπιστώσετε, υπάρχουν μόνο οι 7 πλανήτες (από τη Σελήνη έως και τον Κρόνο), γιατί οι υπόλοιποι ανακαλύφθηκαν πολύ αργότερα. Για την ευκολία του αναγνώστη, εμείς έχουμε υπολογίσει και το αντίστοιχο ωροσκόπιο με σύγχρονο τρόπο και σας το παραθέτουμε δίπλα στο πρωτότυπο. Σε αυτά τα σύγχρονα υπολογισμένα ωροσκόπια αφήσαμε και τους εξωτερικούς πλανήτες. Αν και στην Ωριαία Αστρολογία χρησιμοποιούνται οι μέχρι τότε γνωστοί πλανήτες (από τον Ήλιο a έως και τον Κρόνο j), οι οποίοι λαμβάνονται υπόψη και στη βαθμολόγηση, τώρα τελευταία όλο και περισσότεροι αστρολόγοι λαμβάνουν υπόψη τους –άλλοι δευτερευόντως και άλλοι αρκετά σοβαρά– και την παρουσία των υπολοίπων, ειδικά όταν βρίσκονται επάνω σε γωνιακούς οίκους ή καταλαμβάνουν μια εξαιρετική θέση στο ωροσκόπιο της ερώτησης.
Σε σχέση με τους υπολογισμούς, όπως είναι φυσικό, οι μικρές διαφορές στις ακμές των οίκων και στις θέσεις των πλανητών που θα παρατηρήσετε προέρχονται κυρίως από τους μη ακριβείς αλγόριθμους της κίνησης των πλανητών στις εφημερίδες που χρησιμοποιούσε ο Γ. Λίλι εκείνη την εποχή. Το ίδιο συμβαίνει και με τους πίνακες οικοθεσίας του Ρετζιομοντάνους που ήταν ευρύτατα διαδεδομένοι ανάμεσα στους Αγγλους αστρολόγους εκείνης της περιόδου. Εδώ φαίνεται πως ο Γ. Λίλι δεν ενδιαφερόταν και πολύ για υπολογισμούς με μεγάλη ακρίβεια ή απλώς είναι πιθανό, οι μικρές αποκλίσεις να οφείλονται και αυτές στους παραπάνω λόγους.
Στο παρόν βιβλίο έγινε μια προσπάθεια να διατηρηθεί, όσο το δυνατόν, το ύφος και η γλώσσα της εποχής. Οι χάρτες, οι πίνακες και τα οποιαδήποτε άλλα σχήματα ή στοιχεία, σας παρουσιάζονται σε δυο μορφές. Την πρωτότυπη (από τον Γ. Λίλι) και την ξανασχεδιασμένη με σύγχρονα μέσα για μεγαλύτερη ευκολία και κατανόηση στο διάβασμα, στοιχείο απαραίτητο για την πλήρη κατανόηση του παρόντος βιβλίου. Τα χρονολογικά ταξινομημένα βιογραφικά στοιχεία θεωρήσαμε απαραίτητο να τα προσθέσουμε σε αυτήν την έκδοση, για να μπορέσετε να εναρμονιστείτε με τον τρόπο σκέψης και ζωής του 17ου αιώνα της Αγγλίας και όχι μόνο. Σε πάρα πολλά σημεία αυτής της βιογραφίας –κατά κάποιο τρόπο– υπάρχουν ενδιαφέροντα στοιχεία για τα προβλήματα των αστρολόγων, τα ενδιαφέροντα και τον τρόπο ζωής όλων αυτών των ανθρώπων που αφιέρωσαν ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους, γι’ αυτό που αγαπάμε όλοι, ο καθένας με τον τρόπο του, την Αστρολογία. Επίσης, υπάρχουν κάποια παραδείγματα τα οποία, για τους ίδιους λόγους, επαναλαμβάνονται στο κυρίως βιβλίο.


Το ωροσκόπιο του Γουίλιαμ Λίλι

H ακριβής ώρα γέννησης του Γουίλιαμ Λίλι δεν είναι γνωστή. Γεννημένος σε μια αγροτική οικογένεια, είναι μάλλον απίθανο να ασχολήθηκε κάποιος με το θέμα αυτό. Ο ίδιος δίνει αλληλοσυγκρουόμενες ενδείξεις στα κείμενά του και εικάζουμε πως ούτε ο ίδιος ο Λίλι δεν ήταν σίγουρος για τη μέρα και την ώρα της γέννησής του. Μελετώντας ωροσκόπια, μπορεί οι ιδέες του για το θέμα αυτό να άλλαξαν στην πορεία του χρόνου, κάτι που μπορεί να εξηγήσει τη σύγχυση που επικρατεί σχετικά με το χάρτη του και που ο αντίπαλός του, ο Τζον Γκάντμπουρι, πίστευε ότι γινόνταν σκόπιμα «για να μπερδέψει αυτούς που ψάχνουν με κακό σκοπό»!
Η εκδοχή του Τζ. Γκάντμπουρι για το γενέθλιο ωροσκόπιο του Γ. Λίλι είναι μια διόρθωση που έγινε από τον αστρολόγο Τζέιμς Μπλάκγουελ.
Η ημερομηνία που δίνεται είναι 30 Απριλίου 1602 και η διορθωμένη ώρα είναι 14:08. Σύμφωνα με τις αστρονομικές συμβάσεις της εποχής εκείνης, η μέτρηση της μέρας άρχιζε από το μεσημέρι, έτσι οι 14 ώρες και τα 8 λεπτά μετά μεσημβρίας της 30ης Απριλίου, ισοδυναμούν με 2:08 π.μ. της 1ης Μαΐου, κάτι που τουλάχιστον συμφωνεί με την ημερομηνία που δίνει ο ίδιος ο Λίλι στην αυτοβιογραφία του και στο Christian Astrology.
Κατά τον 17ο αιώνα το παλαιό Ιουλιανό ημερολόγιο ήταν ακόμα σε χρήση στην Αγγλία. Πηγαίνει 10 μέρες πίσω, σε σύγκριση με το νέο Γρηγοριανό ημερολόγιο, το οποίο οι Αγγλοι υιοθέτησαν το 1752. Όταν ασχολούμαστε με ημερομηνίες που δίνονται από τον Λίλι και τους σύγχρονούς του, πρέπει να προσθέτουμε 10 ημέρες για να τις μετατρέψουμε στην αντίστοιχη ημερομηνία του νέου Γρηγοριανού ημερολογίου (όταν για παράδειγμα κάνουμε υπολογισμούς με Η/Υ). Τα γενέθλια του Λίλι με το νέο ημερολόγιο είναι στις 11 Μαίου 1602. Οι συντεταγμένες για το Ντάιζγουορθ (Diseworth) είναι 52Ν47 01W15.

 
Αγορά Βιβλίου
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
 
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ
Όσα θέλατε να μάθετε, και δεν τολμούσατε να ρωτήσετε...
Το Νο1 Βιβλίο Αστρολογίας στον κόσμο σε πωλήσεις. Το κλασικό βιβλίο του Reinhold Ebertin.