Είναι γραμμένο στα αστρα; Εγώ, πότε θα βάλω στεφάνι;
Πηγή: ANEW.GR
Σελίδα 1 από 2
Πόσο συχνά ξεσκονίζεις το ράφι; Το έφαγες πια! Γυάλισμα, γυάλισμα συνέχεια, έφτασες μέχρι τις βίδες και σε λίγο θα βγάλεις και το ούπα απ’ τον τοίχο! Την επόμενη φορά που θα περάσεις έξω από τον Άγιο Φανούριο (βοήθειά μας!), στήσου στην ουρά και –δε μπορεί– κάποτε θα πιάσεις και συ την ανθοδέσμη που θα πετάξει η νύφη και θα φανερωθεί το ταίρι σου. Από κει και πέρα, όμως, τι γίνεται… Διάβασε προσεκτικά με ποιόν ταιριάζεις, γιατί το δις εξαμαρτείν της ραφιέρας, είναι κρίμα κι άδικο…
Γάμος ή κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ δυο ανθρώπων; Όπως και να ’χει το πράγμα, η ιδέα της συνένωσης υπάρχει όσο υπάρχουν άνθρωποι σ’ αυτόν τον πλανήτη, αφού, σύμφωνα και με τη ρήση του Αριστοτέλη «άνθρωπος εστί ζώον κοινωνικόν».
Ως θεσμός έχει περάσει από πολλές φάσεις, άλλοτε με το επιστέγασμα της Εκκλησίας και άλλοτε με της Πολιτείας, εδραιώνοντας την πεποίθηση ότι είναι θεσμός βαθύτατα κοινωνικός. Τις τελευταίες δεκαετίες ο θεσμός του γάμου πέρασε από πολλές φουρτούνες, έφτασε στο σημείο να αμφισβητηθεί η ίδια του η βάση και έφερε στο προσκήνιο το αιώνιο ερώτημα: είναι ο άνθρωπος από τη φύση του μονογαμικός ή πολυγαμικός;
Οι υπέρμαχοι του θεσμού του γάμου πιστεύουν και διακηρύσσουν τη μονογαμία, ενώ εκείνοι που αμφισβητούν το θεσμό πιστεύουν στην πολυγαμία. Πάντως, είτε μονογαμικός, είτε πολυγαμικός, ο άνθρωπος έχει την ανάγκη της συνύπαρξης με κάποιον άλλον και αυτή η ανάγκη έγινε με το πέρασμα των αιώνων θεσμός. Μιλώντας αστρολογικά, το ζώδιο που συμβολίζει αυτή την ανάγκη για ανθρώπινη συνύπαρξη είναι ο Ζυγός, παραδοσιακό ζώδιο της Αφροδίτης (Έρωτας: η Συμπαντική Δύναμη της Έλξης και της Αρμονίας) και η «έξαρση» του Κρόνου (πειθαρχία, οργάνωση, συμβιβασμός, κοινωνική συνείδηση και συνοχή). Πέρα από την Αφροδίτη και τον Κρόνο, ο ρόλος του Δία (άνοιγμα, διεύρυνση, επέκταση) είναι κεφαλαιώδης στο θεσμό αυτό και τα περάσματά του από το Ζωδιακό Κύκλο συμπίπτουν πολύ συχνά με περιόδους σύναψης γάμων. Ας τα δούμε όλα αυτά αναλυτικότερα, εξετάζοντας τη στάση των 12 ζωδίων απέναντι στο γάμο καθώς και τις προοπτικές γάμου μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο.
Το ζώδιο που πυροδοτεί την έναρξη του Ζωδιακού Κύκλου φέρει μέσα στο κύτταρό του την ασυγκράτητη και τυφλή ορμή για νέες εμπειρίες. Η ανυπομονησία, η βιασύνη και η έμφυτη τραχύτητα του ζωδίου κάνουν τον Κριό αρκετά καχύποπτο απέναντι στην ιδέα της δέσμευσης και δη της... κοινωνικής. Ως ζώδιο της στιγμής, ο Κριός ενδιαφέρεται περισσότερο για την πολιορκία και την κατάκτηση, παρά για τη διατήρηση και την οικοδόμηση μιας ισχυρής και ακλόνητης βάσης. Αν και αυτό ισχύει και για τα δύο φύλα, η αρσενική (εξωστρεφής, μαχητική και ενεργητική) φύση του Κριού, συντονίζεται καλύτερα με τους άνδρες Κριούς. Όχι ότι η γυναίκα Κριός υστερεί σε δυναμισμό, αλλά το «κοινωνικό σύστημα» τη θέλει πιο «υποτακτική». Πάντως, ως ζώδιο, δεν είναι από τα πιο ένθερμα στο γάμο, γι’ αυτό και έχουν αυξημένα ποσοστά... διαζυγίων! Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για το κατεξοχήν ζώδιο του Άρη και ο πολεμιστής θεός μυρίζεται παντού κινδύνους και γίνεται έξαλλος όταν νιώθει να απειλείται η προσωπική του αυτονομία και ελευθερία.
Αντίθετα από τον Κριό, ο Ταύρος είναι περισσότερο «συμβατός» στην ιδέα του γάμου, αρκεί να ληφθούν υπόψη κάποια πράγματα. Η σταθερότητα, ο ρεαλισμός, η ανάγκη του για υλική και συναισθηματική ασφάλεια είναι τα συν για το γάμο. Η εσωστρεφής, δεκτική και παθητική φύση του ζωδίου, ενισχύει την ιδέα της ασφάλειας και της διατήρησης, αν και αν αυτό τραβηχτεί στα άκρα μετατρέπεται σε εμμονή, κτητικότητα και... ασφυξία, πράγμα που βλάπτει την ισορροπία ενός γάμου. Η απορρόφηση του ζωδίου στα πρακτικά προβλήματα της ζωής και της υλικής του εξασφάλισης, μπορεί να ερμηνευτεί ως αδιαφορία από την πλευρά του άλλου, αν και στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αυτή η ερμηνεία ενισχύεται και από την έλλειψη διαχυτικότητας του ζωδίου απέναντι στο ταίρι του. Ο έρωτας παίζει τεράστιο ρόλο και η σωστή ερωτική χημεία σε συνδυασμό με την προβλεπτική και αξιόπιστη συμπεριφορά του άλλου, δημιουργούν τις ιδανικές προϋποθέσεις να φορέσει ο Ταύρος… στεφάνι.
Το ζώδιο των Διδύμων δεν έχει την… καλύτερη υπόληψη στο γάμο! Αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού είναι τέτοια η φύση του ζωδίου που δύσκολα δεσμεύεται και πολύ πιο δύσκολα αποκρυσταλλώνει ευρύτερα στον τομέα της καρδιάς. Η ευελιξία, η πλαστικότητα, η πολυπραγμοσύνη, η εγκεφαλική και κατεργάρικη φύση των Διδύμων, δύσκολα μπαίνει σε κάποιο «καλούπι» αφού συνήθως ασφυκτιά όταν εισπράττει στην αισθηματική του ζωή καταπίεση, περιορισμούς και κανόνες. Πώς να περιοριστεί αυτό το ζώδιο από τη στιγμή που το εξουσιάζει ο φτερωτός Ερμής, ο αγγελιαφόρος των θεών, ο οποίος έπαιζε όποιον ρόλο επιθυμούσε, ανάλογα με τις περιστάσεις που συναντούσε μπροστά του! Πρόκειται λοιπόν για ένα ζώδιο που αποφεύγει όσο μπορεί το στενό, πολύ προσωπικό και συναισθηματικό δεσμό. Η ανάγκη του για ευρυχωρία και συνεχή εναλλαγή παραστάσεων και εμπειριών, τον κάνει άστατο και κάπως επιπόλαιο στα θέματα της καρδιάς. Θυμίζει περισσότερο την ψυχολογία ενός νεανία, ο οποίος μη όντας ακόμη ώριμος ερωτικά, εμπλέκεται από δω κι από κει, απλώς και μόνο για να ικανοποιήσει την εμπειρία της στιγμής. Ο γάμος λοιπόν –ιδίως με την πιο συντηρητική και παραδοσιακή του μορφή– είναι ξένος προς το ζώδιο αυτό.
Ο Καρκίνος έχει τη φήμη του οικογενειάρχη, ιδίως αν πρόκειται για θηλυκό εκπρόσωπο του ζωδίου. Εξουσιάστρια του ζωδίου είναι η Σελήνη, η Μεγάλη Μητέρα, η οποία έχει πολύ ανεπτυγμένο το αίσθημα της συναισθηματικής ασφάλειας και σιγουριάς, γι’ αυτό και ορισμένες φορές οι γυναίκες Καρκίνοι χαρακτηρίζονται από «μητριαρχική» διάθεση. Οι άνδρες δεν πάνε πίσω, αλλά επειδή δεν είναι ιδιαίτερα συμβατοί με τη σεληνιακή φύση, πρωτίστως επηρεάζονται πολύ από τη μητέρα τους και κατόπιν από τη σύζυγό τους. Αν μάλιστα υπάρχουν και αρνητικοί ψυχολογικοί δεσμοί με την οικογένεια, ο άνδρας Καρκίνος μπορεί να καταδιώκεται από μια μανία να βρει την ιδανική γυναίκα στη ζωή του, την οποία βεβαίως ποτέ δε βρίσκει. Συνήθως όμως οι άνδρες Καρκίνοι είναι υπόδειγμα οικογενειάρχη και αναπτύσσουν ισχυρούς δεσμούς, πολύ συχνά «δεσμούς εξάρτησης» με την οικογένειά τους. Η εσωστρέφεια, ο ρευστός συναισθηματισμός και η διστακτικότητά του ζωδίου μειώνουν την πρωτοβουλία του και μάλιστα για έναν τόσο σημαντικό και κεφαλαιώδη τομέα της ζωής – και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, επιδιώκει τη σύμφωνη γνώμη και έγκριση του στενού οικογενειακού του περιβάλλοντος.
Η ψυχολογία του Λέοντα δεν είναι αντίθετη με την ιδέα του γάμου, αρκεί αυτή να συμφωνεί –βλέπε «να υποταχθεί»– στις προσωπικές απαιτήσεις του ζωδίου! Ναι, ο Λέοντας είναι ιδιαίτερα εγωκεντρικός με εξαιρετικά υψηλά πρότυπα στη ζωή του. Η πατρική φύση του ζωδίου οφείλεται στον Ήλιο, τον κατεξοχήν πατρικό πλανήτη, ο οποίος διακρίνεται για τη γενναιοδωρία, τον ιπποτισμό, την προσωπική του λάμψη και το κύρος. Ο αρσενικός Ήλιος είναι περισσότερο συμβατός με τον άνδρα, αν και η γυναίκα Λέων βλέπει τον Ήλιο της πάντα στο πρόσωπο του υποψήφιου συζύγου της, γι’ αυτό και ανταποκρίνεται με ιδιαίτερη θέρμη απέναντι στην ιδέα του γάμου. Το ελάττωμα του Λέοντα είναι η υπερβολική του εστίαση στο «φαίνεσθαι», παραβλέποντας συχνά την ουσία του ίδιου του γάμου. Γι’ αυτό –και αυτό ισχύει πάλι για τις γυναίκες– επιδιώκουν με κάθε τρόπο την παρουσία ενός «φωτεινού», λαμπρού, δυναμικού, «χουβαρντά» συζύγου στη ζωή τους. Πέρα από την απαραίτητη πίστη και αφοσίωση, η οποία είναι κοινή στα δύο φύλα, ο άνδρας Λέων θέλει να νιώθει αρχηγός της οικογένειας, να είναι δηλαδή ο «πάτερ φαμίλιας».
Ο πραγματισμός, η κριτική και σχολαστική στάση του ζωδίου απέναντι σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, δημιουργούν ένα μάλλον «δύσκολο» σκηνικό απέναντι στο γάμο. Ως ζώδιο της προσφοράς και της υπηρεσίας έχει περισσότερο ανεπτυγμένο το αίσθημα της ευθύνης απέναντι στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας, επιδεικνύοντας όσο το δυνατόν περισσότερη αποτελεσματικότητα, ευσυνειδησία και εργατικότητα. Η εργασιακή ηθική και ο έμφυτος πουριτανισμός επιδρούν ανασχετικά στην ιδέα του γάμου, που και αυτός περνά από το μικροσκόπιο της κριτικής ανάλυσης, κάτι που ενέχει, ως γνωστόν, κινδύνους. Γι’ αυτό χάνεται συχνά το τρένο, μιας και η Παρθένος τείνει να βλέπει το δέντρο και όχι το δάσος. Αυτό εξηγεί επίσης το γεγονός της ύπαρξης ενός αξιοσημείωτου ποσοστού ανύπαντρων Παρθένων. Ως παραδοσιακό ζώδιο του Ερμή, όλα περνούν από το νου, όπου ακόμη και η καρδιά υπόκειται στα κελεύσματά του. Το όφελος –και μάλιστα το πρακτικό– παίζει πάντα πρωτεύοντα ρόλο, γι’ αυτό και η έννοια της σκοπιμότητας διαπερνά όλους τους τομείς της ζωής.