Οι διακοπες ή οι γιορτες στις οποίες ένα παιδι θα πρέπει να περάσει με πατερα ή την μητερα του και το νέο ή τη νέα του σύζυγο του είναι πιο δύσκολο από ότι τα συνήθη Σαββατοκύριακα.
Από μόνος του ο χωρισμος των γονέων είναι δύσκολος για ένα παιδί, πόσο μάλλον να δεχτεί δίπλα από έναν από τους γονείς του ένα νέο πρόσωπο την περίοδο των γιορτών ή των διακοπών του όπου συνήθιζε να τις περνάει και με τους δυο γονεις μαζί.
Ο χρόνος δεν περνάει με τίποτα ιδιαίτερα όταν είναι στην αρχή και το παιδί προσπαθεί να αισθανθεί πιο άνετα με τη νέα αυτή κατάσταση. Κάθε παιδί σε αυτή την κατάσταση, θα έχει δυσκολίες προσαρμογής στο νέο περιβάλλον, καθώς δεν είναι εξοικειωμένο με άτομα που δεν ξέρει πολύ καλά ή καθόλου.
Αυτές είναι μερικές συμβουλές για τους θετούς γονείς, έτσι ώστε οι διακοπές να γίνονται με καλές συνθήκες.
- Θα πρέπει να υποστηρίζετε πάντα τον/την σύντροφό σας για να πάρει τα παιδιά του/της μαζί στις διακοπές ή στις γιορτές.
Ούτε αυτός/ή, ούτε τα παιδιά θα σας συγχωρήσουν ποτέ αν δεν το κάνετε.
- Προετοιμαστείτε για μια σειρά από απρόβλεπτες συγκρούσεις.
Τα παιδιά έχουν πάντα μια έντονη αρνητικότητα για αυτόν/ή που παίρνει τη θέση του «νόμιμου» γονέα.
Η αποδοχή του θετού γονέα θα σήμαινε για αυτά μια τεράστια προδοσία για τον φυσικό γονέα. Θα σας απορρίψουν και θα σας κάνουν τη ζωή δύσκολη λόγω της πίστης τους σε αυτόν.
- Συζητήστε με το/την σύντροφό σας σχετικά με το ρόλο που θα αναλάβετε και για το πώς οι ευθύνες θα πρέπει να μοιράζονται.
Τα παιδιά συχνά αντιδρούν άσχημα συνήθως μέσω του σώματός τους.
Με στομαχόπονους, πονοκεφάλους κ.ά. Αυτά τα άλγη συμβαίνουν συχνά κατά την έναρξη των διακοπών. Δεν σημαίνουν κατ 'ανάγκη μια απόρριψη, αλλά μια φυσική ανησυχία. Το παιδί φοβάται για το πώς οι διακοπές θα εξελιχθούν και το δείχνει.
- Προσπαθήστε να μην επικρίνετε τον άλλον γονέα του και να μιλάτε πάντα ευγενικά γι’ αυτόν.
Αποφύγετε κάθε είδους αντιπαλότητα και σύγκρουση.
- Εξηγήστε στο παιδί με σαφήνεια ποιός είναι ο ρόλος, ο τόπος και τα καθήκοντα του καθενός από εσάς, καθιερώνοντάς τα.
Κάθε ένας σας μπορεί να πει τις απόψεις του, αλλά μόλις συνάψετε μια συμφωνία πρέπει όλοι να τη σεβαστείτε.
- Δώστε στο παιδί με όλη σας την καρδιά το δικαίωμα να μην σας αγαπάει.
Το ότι το παιδί δεν σας έχει αγαπήσει αυτό δεν μπορεί να καταδικάσει τη σχέση σας μαζί του καθώς μπορεί η σχέση σας να είναι σε άλλο επίπεδο, απλής αλληλοεκτίμησης και αλληλοσεβασμού.
Δεν χρειάζεται να κάνετε συναισθηματικές πιέσεις. Η σχέση θα χτιστεί με φυσικό τρόπο και σταδιακά, και σίγουρα όχι από τις πρώτες διακοπές που θα περάσετε μαζί.
- Αποδεχτείτε μόνο μια ορισμένη ποσότητα επιθετικότητας και πρόκλησης, χωρίς υπερβολές.
Ο σύντροφός σας έχει καθήκον να σας υποστηρίξει και να σας βοηθήσει να αισθάνεστε άνετα.
Όσον αφορά εσάς, παραμείνετε ήρεμοι, αποφασιστικοί και φιλικοί.
- Συχνά, τα παιδιά ζηλεύουν όταν βλέπουν τρυφερές χειρονομίες από το φυσικό γονέα προς τον/τη νέο/α του σύντροφο.
Ειδικά τα κορίτσια με τον πατέρα τους, και τα αγόρια με την μητέρα τους.
Χωρίς να κρύβεστε, απλά αποφύγετε κάποια έντονη χειρονομία μπροστά τους, γιατί θα την περάσουν ως οδυνηρή πρόκληση και σημάδι πως θέλετε να έχετε τον έλεγχο.
- Θα πρέπει να έχετε υπομονή, ηρεμία και συνέπεια.
Απαιτεί χρόνο για να τα πάτε καλά με ένα παιδί.
Και ακόμα πιο πολύ για να το βοηθήσετε να καταλάβει ότι μπορεί να έχει μια καλή σχέση μαζί σας που δεν θα βλάπτει κανέναν. Και όσο θα περνάει ο χρόνος θα καταλάβει ότι είναι αρκετά ενδιαφέρον να έχει έναν επιπλέον γονέα που το αγαπά και νοιάζεται γι' αυτό.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:
- Σημαντικά ζητήματα των παιδιών γίνονται λόγος αντιπαραθέσεων μεταξύ των γονέων – Τι πρέπει να γίνει για να παραμείνετε ενωμένοι σαν οικογενεια
- Κορυφαία σχέδια για τατουαζ της εποχής – Ποια είναι τα πιο δημοφιλή τατουαζ για να πάρετε μια ιδέα αν θέλετε να κάνετε και αναζητάτε σχέδιο
- Χρωματοθεραπεια: Με ποια τσακρας είναι συνδεδεμένα τα βασικά χρώματα και πώς μπορούν μας βοηθήσουν να έχουμε ισορροπία σε όλους τους τομείς
- Συμβουλές για τη μετέπειτα φροντίδα του τατουαζ σας για να ξέρετε από πριν πώς να το χειριστείτε ώστε όλα να πάνε καλά