Ένα παλιό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο PsychologyToday
Η Επιστήμη επιβεβαιώνει την Αστρολογία!
Ben Hayden, Ph.D., Professor of Brain and Cognitive Sciences at the University of Rochester.
Όχι πραγματικά. Όμως αυτοί οι Ιχθύες έχουν κάτι περίεργο.
Μια δήλωση εκ των προτέρων: Δεν πιστεύω στην αστρολογία. Ούτε καν λίγο.
Αλλά θέλω να εφαρμόσω τον σκεπτικισμό μου ομοιόμορφα. Και υπάρχει ένα πράγμα που όλοι εμείς που αμφισβητούμε την αστρολογία λέμε και με ενοχλεί. "Μόνο ένας ηλίθιος θα πίστευε ότι ο μήνας που θα γεννηθείς μπορεί να έχει οποιαδήποτε επίδραση στην προσωπικότητά σου ."
Προσθέστε με στη λίστα των ηλίθιων.
Όλα ξεκίνησαν με τη σχιζοφρένεια. Μερικοί επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι σχιζοφρενείς είχαν περισσότερες πιθανότητες από άλλους να γεννηθούν τον Φεβρουάριο. Επίσης, να έχουν γενέθλια τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο. Δεν ήταν τεράστιο αποτέλεσμα, αλλά ήταν στατιστικά σημαντικό παρόλα αυτά. Και η σχιζοφρένεια επηρεάζει σίγουρα την προσωπικότητά σου.
Στη συνέχεια, οι επιστήμονες βρήκαν το ίδιο για τη διπολική διαταραχή. Όσοι έχουν γενέθλια το χειμώνα και νωρίς την άνοιξη πλήττονται περισσότερο. Διέκριναν επίσης ότι η συχνότητα εμφάνισης αυτών των ασθενειών ήταν ιδιαίτερα χαμηλή για άτομα που γεννήθηκαν στα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του φφθινοπώρου Η αυτοκτονικότητα, η οποία συνδέεται στενά με την ψυχική ασθένεια, φαίνεται να είναι ισχυρότερη για όσους έχουν γενέθλια από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο. Η δυσλεξία μπορεί να είναι ισχυρότερη στα μωρά που γεννιούνται καλοκαίρι.
Το πρώτο πράγμα που έκαναν αυτοί οι επιστήμονες είναι το ίδιο πράγμα που θα κάνατε εσείς ή εγώ. Κοίταξαν το Νότιο Ημισφαίριο. Γρήγορα διαπίστωσαν ότι αυτά τα αποτελέσματα αντιστρέφονται εκεί. Δεδομένου ότι οι εποχές αντιστρέφονται κάτω από τον ισημερινό, φαίνεται ότι ο καιρός έχει να κάνει με αυτό. Αλλά τί? Τόσα πολλά πράγματα διαφέρουν ανάλογα με την εποχή. Επίπεδα ασθενειών, θερμοκρασία, «εποχιακή συναισθηματική διαταραχή , διατροφή» , επίπεδο δραστηριότητας, πολλοί μικροοργανισμοί, γύρη στον αέρα, παρακολούθηση σχολείου και επακόλουθη έκθεση σε ασθένειες - όλα αυτά ποικίλλουν ανάλογα με την εποχή. Οι περισσότερες έρευνες επικεντρώνονται τώρα στη θερμοκρασία και στις ιογενείς λοιμώξεις, ειδικά στη γρίπη, αλλά οι μηχανισμοί παραμένουν μυστηριώδεις.
Εντάξει, αλλά τι γίνεται με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας καθεαυτά;
Μια ιαπωνική μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που γεννήθηκαν από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο έχουν χαμηλότερη συναινετικότητα (αυτός ο όρος έχει ένα ακριβή ορισμό για τους ψυχολόγους της προσωπικότητας). Μια σουηδική μελέτη ανέδειξε ότι (τουλάχιστον στις γυναίκες), όσοι έχουν γενέθλια Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο εμφάνιζαν αυξημένη αναζήτηση καινοτομίας στη συμπεριφορά τους. Μια άλλη μελέτη ανέφερε ότι τα αρσενικά που γεννήθηκαν το καλοκαίρι είναι λιγότερο συνειδητά (ένας άλλος όρος με επίσημη σημασία).
Τώρα, αυτό δεν υποστηρίζει την αστρολογία, ούτε καν στο ελάχιστο. Από την περιορισμένη μου γνώση, τα διπλανά ζώδια συχνά έχουν αντίθετες ή τουλάχιστον μη σχετιζόμενες προσωπικότητες, ενώ η επιστήμη λέει ότι οι γειτονικοί μήνες γέννησης είναι παρόμοιοι. Και φυσικά, κανείς δεν πιστεύει ότι η θέση των αστεριών στον ουρανό έχει καμία σχέση με αυτό. Είναι πράγματα που συμβαίνουν εδώ στη γη που είναι τα υπαίτια.
Αντίθετα, όταν κάποιος λέει ότι δεν υπάρχει πιθανός τρόπος με τον οποίο ο μήνας που θα γεννηθείς να μπορεί να επηρεάσει την προσωπικότητά σου, δεν είναι ακριβώς σωστός.
Μια τελευταία σημείωση. Η σχιζοειδής προσωπικότητα συσχετίζεται επίσης με τον μήνα γέννησης. Και η σχιζοειδής προσωπικότητα (διαφορετική από τη σχιζοφρένεια) μπορεί να σχετίζεται με πολλά χαρακτηριστικά προσωπικότητας. Ένα από αυτά είναι το ενδιαφέρον και η πίστη στην αστρολογία. Ίσως υπάρχει κάτι στο παλιό αστείο: "Δεν πιστεύω στην αστρολογία, αλλά ούτε που θα το έκανα. Είμαι Δίδυμος, οπότε είμαι δύσπιστος."
Ben Hayden, Ph.D., Professor of Brain and Cognitive Sciences at the University of Rochester. He studies self-control, decision-making, and counterfactual reasoning. He is the recipient of a career development award from the National Institute on Drug Abuse and the Outstanding Young Investigator from the Society for Neuroeconomics.