Ολοι θα έχουμε παρατηρήσει πως η ψυχολογια μας πέφτει καθώς έχουμε αυτόν τον εσωτερικό διάλογο που συνεχώς αναλύει τα πάντα και συνήθως μας κατακρίνει ότι και να πούμε, ότι και να κάνουμε. Πώς θα σταματήσουμε αυτό ή θα μειώσουμε αυτή τη συνεχόμενη φωνή στο κεφάλι μας; Με το να ζούμε στο «Τώρα». Το να ζούμε στο «Τώρα» σύμφωνα με την ψυχολογια είναι λίγο δύσκολο καθώς όλοι έχουμε παρελθόν από το οποίο επηρεαζόμαστε αρκετά και το σίγουρο είναι πως σκεφτόμαστε πολύ και το μέλλον.
Όλη αυτή η σκέψη στο παρελθόν και στο μέλλον μειώνει συνεχώς την ψυχολογια μας και δεν μας αφήνει να ζήσουμε το τώρα, το παρόν. Κι όμως η όλη πρακτική του ζεν και του να ζούμε το τώρα βοηθάει πολύ σύμφωνα με έρευνες στη μείωση του στρες, στο να είμαστε πιο συγκεντρωμένοι σε αυτά που είναι σημαντικά, στο να είμαστε πιο ήρεμοι και χαρούμενοι.
Για να είμαστε παρόν θα πρέπει να ζούμε συνεχώς στο «Τώρα» δηλαδή να ζούμε πραγματικά το κάθε δευτερόλεπτο, να νιώθουμε τι πραγματικά συμβαίνει και όχι να ζούμε συνεχώς μέσα στο κεφάλι με τις σκέψεις μας όπου μας πάνε συνεχώς κάπου αλλού εκτός από το «Τώρα».
Παρακάτω δίνουμε μερικά πρακτικά βήματα ώστε όταν τα ακολουθήσουμε να μπορούμε να ζούμε περισσότερο στο «Τώρα».
Κάντε τα πάντα σαν να είναι η πρώτη σας φορά
Το πρώτο βήμα για να ζούμε στο «Τώρα» είναι να ζούμε τα πάντα σαν να είναι η πρώτη φορά που τα γευόμαστε, που τα νιώθουμε, που τα κάνουμε.
Πρέπει να νιώθουμε βαθιά μέσα μας κάθε φορά που κάνουμε οτιδήποτε. Να το νιώθουμε στο σώμα μας, στην ψυχή μας και όχι να το αναλύουμε εγκεφαλικά και νοητικά. Δεν θα πρέπει να αφήνουμε το μυαλό να τριγυρνάει σε άλλα πράγματα που έγιναν και μας απασχολούν ή που θέλουμε να κάνουμε αμέσως μετά και να μην ζούμε εκείνη τη μοναδική στιγμή.
Συγχωρήστε
Η ζωή είναι γεμάτη με εμπόδια και προβλήματα που μας απασχολούν καθημερινά.
Τόσο εμείς όσο και οι άνθρωποι γύρω μας κάνουν λάθη τα οποία μας δυσκολεύουν τη ζωή. Κανείς δεν είναι τέλειος, ούτε και θα πρέπει να προσπαθούμε εμείς για να γίνουμε τέλειοι. Το δεύτερο βήμα για να ζούμε στο «Τώρα» είναι να συγχωρέσουμε πρώτα από όλα τον εαυτό μας για τα πάντα. Αμέσως μετά θα πρέπει να συγχωρέσουμε όλα τα άτομα τα οποία νιώθουμε πως μας έχουν κάνει πιο δύσκολη τη ζωή ή προσπάθησαν άθελά τους ή μη να μας βάλουν εμπόδια. Δεν αξίζει να αναζητάμε τους λόγους και τις αιτίες που το έκαναν.
Πρέπει να τους συγχωρέσουμε και να πάμε παρακάτω. Όσο κρατάμε μέσα μας αυτό το γιατί, το παράπονο ή τον θυμό μαζί τους, στην ουσία μένουμε πίσω και δεν μπορούμε να είμαστε ελεύθεροι. Μόλις τους συγχωρέσουμε τότε απελευθερωνόμαστε. Με αυτόν τον τρόπο κάνουμε χώρο και προσκαλούμε θετικά πρόσωπα και πράγματα να έρθουν στη ζωή μας.
Μην αφήσετε τα συναισθήματά σας να σας παρασύρουν
Θα πρέπει να αρχίσετε να παρατηρείτε τα πάντα σε σας.
Όλες οι καταστάσεις που συμβαίνουν γύρω σας, σας προκαλούν συγκεκριμένα συναισθήματα. Θα πρέπει να αρχίσετε να παρατηρείτε αυτά τα συναισθήματα που νιώθετε και να δείτε την εν δυνάμει ενέργεια που βγάζουν. Όλη αυτή η παρατήρηση που θα πρέπει να κάνετε συνήθειά σας, βοηθάει να μην εμπλέκεστε συναισθηματικά σε δυσάρεστα συναισθήματα που σας κρατάνε αιχμάλωτους.
Έχουμε πολλά να μάθουμε από αυτήν την παρατήρηση καθώς θα δούμε με τον καιρό τι πραγματικά χρειαζόμαστε και τι όχι. Θα δούμε τον εγωισμό να κινητοποιεί τα περισσότερα από τα συναισθήματα και κατ’ επέκταση τις περισσότερες από τις ενέργειες μας. Έτσι με την παρατήρηση των συναισθημάτων μας, θα μειώνονται όλο και περισσότερο τα εγωιστικά μας κίνητρα.
Να είστε συμπονετικοί
Θα πρέπει να είστε συμπονετικοί τόσο απέναντι στον εαυτό σας όσο και απέναντι στους άλλους.
Με αυτό εννοούμε πως θα πρέπει να αντιλαμβάνεστε πότε τόσο εσείς όσο και οι άλλοι υποφέρετε και να προσπαθήσετε να βοηθήσετε με κάποιον τρόπο. Φυσικά αυτό προϋποθέτει πως θα πρέπει συνεχώς να παρατηρούμε τον εαυτό μας κάθε στιγμή και να νιώθουμε τι ακριβώς μας συμβαίνει κάθε λεπτό σε κάθε περίσταση.
Μια τεχνική που βοηθάει σε αυτήν την παρατήρηση είναι να νιώθουμε την αναπνοή μας και να μην αναπνέουμε μηχανικά. Αυτή η παρατήρηση στέλνει το μήνυμα στον εγκέφαλό μας πως αξίζει να ενδιαφερόμαστε για εμάς. Θα το δούμε αυτό όταν παρατηρούμε δύσκολα συναισθήματα, βλέπουμε δηλαδή τις σωματικές αντιδράσεις που δημιουργούν στο σώμα μας (π.χ. ιδρώνουν τα χέρια μας, ανεβάζουν τον καρδιακό μας ρυθμό κ.ά), όσο περισσότερο τα παρατηρούμε, τόσο λιγότερο τα φοβόμαστε. Με αυτόν τον τρόπο και αν αυτό το κάνουμε συνήθεια, μπορούμε να εξαφανίσουμε όλα τα αρνητικά συναισθήματα και να γίνουμε πιο χαρούμενοι.
Αποδεχτείτε τις ατέλειές σας
Πολλοί είναι εκείνοι που προσπαθούν συνεχώς να έχουν όλο και περισσότερη τελειότητα σε όλους τους τομείς της ζωής τους.
Το γεγονός όμως πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, μας κάνει συνεχώς να κρίνουμε τον εαυτό μας και να τον επικρίνουμε για όλα αυτά που δεν κάνουμε σωστά προκειμένου να αγγίξουμε αυτή την τελειότητα, που μάλλον δεν υπάρχει. Οι ατέλειες είναι το κοινό μας με τους άλλους ανθρώπους και αυτές είναι που μας κάνουν τον καθένα και διαφορετικό. Θα πρέπει να αποδεχτούμε τις ατέλειές μας και να τις δούμε ως τα διαφορετικά ταλέντα που έχουμε για να πορευτούμε στο «Τώρα».
Αποδεχτείτε τις αδυναμίες σας
Συνήθως ο εγκέφαλός μας και η υπερβολή σκέψη ενεργοποιείται προκειμένου να μας προστατεύσει από τις αδυναμίες μας, είστε αφορούν αποκλειστικά εμάς είστε εξαιτίας των άλλων.
Όσο όμως θα προσπαθείτε να ζήσετε στο «Τώρα» θα διαπιστώνετε πως οι αδυναμίες είναι αυτές που μας βοηθούν να βγούμε την πραγματική μας δύναμη. Χρειάζεται μεγάλη δύναμη για να ανακαλύψουμε τις αδυναμίες μας και έτσι αρχίζουμε να εμπιστευόμαστε περισσότερο τον εαυτό μας και τους άλλους, καθώς θα νιώθουμε περισσότερο ασφαλείς.
Αντιληφθείτε πως όλα τα πράγματα και οι καταστάσεις έρχονται και παρέρχονται
Τίποτα δεν κρατάει για πάντα.
Όλα έρχονται και παρέρχονται σε ένα κλάσμα δευτερολέπτου. Η στιγμή αυτή που ζούμε τώρα δεν θα ξανάρθει. Η ζωή είναι πολύ μικρή και όταν το συνειδητοποιήσουμε αυτό γίνεται πολύτιμη. Όλα περνάει τόσο γρήγορα και θα πρέπει να μάθουμε να τα ζούμε όλα «Τώρα» γιατί η στιγμή αυτή δεν θα ξαναέρθει. Δεν πρέπει να περιμένουμε για να κάνουμε κάτι ή για να ζήσουμε σε ένα μελλοντικό χρόνο και με συγκεκριμένες προϋποθέσεις που πιθανό να μην έρθουν ποτέ.
Θα πρέπει να σταματήσουμε να ζούμε μέσα στο μυαλό μας καθώς το αφήνουμε να κυριεύει όλο μας το σώμα. Είναι απλά ένα όργανο του σώματος και θα πρέπει να αφήσουμε και τα υπόλοιπα όργανα να δουλεύουν το ίδιο για να ζούμε ολοκληρωμένοι στο «Τώρα» και όχι σε ένα φανταστικό παρελθόν ή σε ένα φανταστικό μέλλον που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πουθενά.
Πώς ξεκινάμε;
Είναι πολύ απλό. Ξεκινάμε Εδώ και Τώρα.
Μπορούμε να ξεκινήσουμε με λίγα λεπτά διαλογισμού κάθε μέρα, όπου θα νιώθουμε μόνο την αναπνοή μας, καθισμένοι σε ένα ήσυχο μέρος με κλειστά τα μάτια. Στη συνέχεια αυτά τα λεπτά θα γίνονται η καθημερινή μας συνήθεια και μπορεί να μεγαλώνουν.
Κατόπιν, για να ζούμε στο «Τώρα» θα πρέπει να νιώθουμε και να παρατηρούμε τον εαυτό μας, στα πάντα κάθε ώρα και λεπτό. Να παρατηρούμε τις σωματικές αντιδράσεις μας χωρίς να τις κρίνουμε ή να τους βάζουμε ετικέτες, χωρίς να προσπαθούμε να μην σκεφτόμαστε για να ηρεμήσουμε το μυαλό μας. Απλά να παρατηρούμε πώς μας κάνουν να νιώθουμε όλα τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας δίχως να αντιδρούμε σπασμωδικά.
Αλλά ακόμα και αν αρχίσει και πάλι στο μυαλό να σκέφτεται συνεχώς και ακατάπαυστα δίχως να σταματά και δεν νιώθουμε καθόλου το υπόλοιπο σώμα μας, θα πρέπει σύντομα να επαναφέρουμε τον εαυτό μας στο σημείο της παρατήρησης και της σωστής αναπνοής για να νιώθουμε το σώμα μας όλο και όχι μόνο να ακούμε το κεφάλι μας αυτά που μας λέει.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:
- Τα βήματα για να αγγίξεις την τελειοτητα και να μάθεις καλύτερα τον εαυτό σου και την αντίληψη που έχεις για σένα με τη βοήθεια της ψυχολογιας
- Βάλτε περισσότερο γελιο και χαρά στη ζωή σας για να καταπολεμήσετε το αγχος, το στρες και την αρνητική ψυχολογια
- Το αγχος έχει την ικανότητα να καταστρέψει την υγεια και την ψυχολογια μας αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα
- Πώς η σωστή διατροφη και ιδιαίτερα τα φρουτα και τα λαχανικα μπορούν να είναι αποτελεσματικά για μια καλή ψυχολογια και για να αποφύγουμε την καταθλιψη