Υπάρχουν καταστάσεις επείγουσας ανάγκης, στις οποίες μερικές απλές κινήσεις μπορεί να αποδειχθούν σωτήριες για την υγεία των ανθρώπων, μέχρι να τους δοθεί η ενδεδειγμένη ιατρική αγωγή. Ιδιαιτέρως μάλιστα εάν το ατυχές συμβάν εμφανιστεί στις διακοπές ή μακριά από τον τόπο διαμονής, οπότε η ταχύτητα πρόσβασης στις ενδεικνυόμενες ιατρικές υπηρεσίες, ενδέχεται να μην είναι η άριστη και να αποβεί μοιραία για την υγεία μας.
Ποιες είναι οι συνήθεις περιπτώσεις στις οποίες η άμεση παρέμβασή σας, μπορεί να είναι σωτήρια;
1. Η περίπτωση της καρδιοαναπνευστικής ανακοπής
Η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση είναι θέμα ειδικής εκπαίδευσης και πρέπει να παρακολουθήσετε άμεσα αντίστοιχα σεμινάρια που περιλαμβάνουν έμπρακτη επίδειξη, για να εκπαιδευτείτε καταλλήλως σε τεχνικές μαλάξεων και τεχνητής αναπνοής.
Αρκετοί αιφνίδιοι θάνατοι από καρδιοαναπνευστική ανακοπή θα είχαν αποφευχθεί, εάν η κοινωνία είχε λάβει αντίστοιχη εκπαίδευση ανάνηψης, διότι σε μία καρδιοαναπνευστική ανακοπή, χάνεται συνήθως πολύς χρόνος μεταφοράς στο νοσοκομείο, οπότε ο οργανισμός έχει πάθει ανεπανόρθωτες βλάβες και η κυκλοφορία δεν μπορεί να επανέλθει.
Είναι πολύ σημαντικό στην καρδιοαναπνευστική ανακοπή, να μεριμνήσετε για την ταχύτατη μεταφορά του πάσχοντος στο νοσοκομείο. Η μεταφορά πρέπει να είναι γρήγορη, διότι ο πάσχων πρέπει να διασωληνωθεί για να μην πεθάνει.
Η καρδιοαναπνευστική ανακοπή είναι μία κατάσταση στην οποία το άτομο χάνει τις αισθήσεις του, διότι διακόπτεται ξαφνικά η αναπνοή και η λειτουργία της καρδιάς και οι πρώτες βοήθειες, που μπορούν να δώσουν οι άνθρωποι που ευρίσκονται στο περιβάλλον, είναι πολλές φορές σωτήριες. Στην καρδιοαναπνευστική ανακοπή το άτομο δεν αναπνέει και δεν έχει σφυγμό, σε αντίθεση με την απλή λιποθυμία και είναι σημαντικό να μπορείτε να διαχωρίσετε τις δύο αυτές καταστάσεις, για να ξέρετε σε ποια κατάσταση θα περιμένετε απλά εμάς τους μαχόμενους κλινικούς ιατρούς ή το ασθενοφόρο και σε ποια κατάσταση πρέπει να επέμβετε και εσείς άμεσα.
Α. Ελέγχετε εάν το άτομο αναπνέει, πλησιάζοντας το αυτί στο στόμα και την μύτη του για να νιώσετε την ανάσα του και παρατηρώντας εάν κινείται ο θώρακας και η κοιλιά του.
Β. Αναζητάτε τους καρδιακούς παλμούς ψηλαφώντας τον σφυγμό στην κοιλότητα μεταξύ του λάρυγγα και των γειτονικών μυών, καθώς και στην βάση του αντίχειρα, στον καρπό.
Εάν ο άνθρωπος δεν αναπνέει και δεν έχει ψηλαφητό σφυγμό, τότε πρόκειται για καρδιοαναπνευστική ανακοπή η οποία οδηγεί ταχύτατα επί μη αποκαταστάσεως, σε αιφνίδιο θάνατο.
Δίνετε δύο δυνατές γροθιές στο κάτω ημιμόριο του στέρνου με το άτομο ανάσκελα και λύνετε την ζώνη και τα κουμπιά του:
Το στέρνο είναι το πλατύ κεντρικό κόκαλο, που ευρίσκεται στο μέσο του θώρακα και συνδέεται πλαγίως με τις πλευρές του θώρακα που περικλείουν τους πνεύμονες. Πρέπει να είστε σίγουροι ότι ο άνθρωπος που έχετε μπροστά σας, δεν αναπνέει και δεν έχει σφυγμό, για να δώσετε την προαναφερόμενη γροθιά στο στήθος. |
Σε αντίθετη περίπτωση λύστε απλώς την ζώνη και τα κουμπιά και τοποθετείστε τα πόδια 20-30 εκατοστά υψηλότερα, ενώ είναι ανάσκελα.
Μία έγκαιρη γροθιά στο στήθος αμέσως μετά την ανακοπή, μπορεί να δώσει στον οργανισμό, την ενέργεια που χρειάζεται για να αποκαταστήσει την κυκλοφορία του, την στιγμή που δεν έχει πάθει ακόμα ανεπανόρθωτες βλάβες από την διακοπή της αναπνοής και της κυκλοφορίας.
Και εφόσον δεν έχετε εκπαιδευτεί ακόμη στις τεχνικές της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, οι οποίες δεν είναι δυνατόν να γίνουν κατανοητές, χωρίς έμπρακτη επίδειξη μέσα από την παρούσα ενημέρωση.
2. Η περίπτωση αιμορραγίας, σε ελαφρά ή σοβαρότερα ατυχήματα
Στις περιπτώσεις ατυχημάτων με τραύμα στον αυχένα, στην ράχη, ή στο κεφάλι, δεν πρέπει να μετακινείται καθόλου ο τραυματίας, μέχρι να έρθει ιατρική βοήθεια. Οι αιμορραγίες ελέγχονται με κρύο νερό και άμεση πίεση με καθαρό επίδεσμο.
Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και σε ρινορραγίες, πιέζοντας σταθερά τα πτερύγια της μύτης μεταξύ τους και εφαρμόζοντας πάνω της πάγο ή κρύο επίδεσμο.
Εάν η αιμορραγία είναι ακατάσχετη και άμεσα απειλητική για την ζωή του θύματος σε τροχαία ή ανάλογα βαριά ατυχήματα στο χέρι ή στο πόδι και μόνο στην περίπτωση αυτή, εφαρμόζετε τουρνικέ, δηλαδή βρίσκετε ύφασμα πλάτους τουλάχιστον πέντε εκατοστών, όπως λωρίδα από σεντόνι ή μαντήλι και τοποθετείτε την λωρίδα κεντρικά, ακριβώς πάνω από το σημείο της ακατάσχετης αιμορραγίας.
Δένετε σφιχτά στο σημείο αυτό, για να διακόψετε την κυκλοφορία του αίματος στο μέλος, που έχει προσβληθεί. Καλό είναι, ανάλογο ύφασμα να υπάρχει στο αυτοκίνητο. Το τουρνικέ εφαρμόζεται μόνο σε μέλος όταν η θέση της ακατάσχετης αιμορραγίας είναι στο χέρι ή στο πόδι και ποτέ στον θώρακα, κεφάλι, ή κοιλιά και επειδή ανακόπτεται η κυκλοφορία του αίματος στο μέλος, μπορεί να προκληθούν ανεπανόρθωτες βλάβες από την διακοπή της κυκλοφορίας στο άκρο.
Το τοποθετείτε λοιπόν μόνο όταν το άτομο κινδυνεύει άμεσα να πεθάνει από ακατάσχετη αιμορραγία, λόγω π.χ. κοπής μέλους και μεριμνάτε για ταχύτατη μεταφορά στο νοσοκομείο.
3. Ο πνιγμός
- Σε επικείμενο πνιγμό μην σπεύσετε να σώσετε το θύμα, εάν δεν έχετε εκπαιδευτεί σε ειδικές τεχνικές.
- Mην αφήσετε το θύμα να γαντζωθεί πάνω σας.
Πολλοί πνιγμοί γίνονται κατά την διάρκεια διάσωσης των θυμάτων.
- Απλώστε το χέρι σας από την ακτή,
- Ή δώστε του να πιαστεί από κοντάρι ή σανίδα.
- Μπορείτε να του πετάξετε ένα φουσκωτό μαξιλάρι.
**
**
Δρ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΟΣΧΟΒΑΚΗ
ΙΑΤΡΟΣ ΕΙΔΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ
ΦΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ 10, ΚΗΦΙΣΙΑ
24ΩΡΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ-ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ
ΤΗΛ./FAX: 2106252770
E-MAIL: amoschovaki@yahoo.gr
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑ-ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΩΝ